Solsystemet

Med fund og analyser af tusinder af nye asteroider såvel som andre planetsystemer, er det gået op for os at solsystemet ikke er helt almindeligt. Det er usædvanligt at en gasplanet som Neptun er større end Uranus som ligger tættere på Solen og vi har mange asteroider med usædvanlige baner. Derfor har man længer arbejdet med teorier om at en stjerne passerede gennem solsystemet for ca 10 mia år siden.

Problemet med disse teorier er bare at det skal have været for så lang tid siden, at planeterne dårligt nok var dannet og dermed ikke kan være blevet påvirket så meget af en stjernes passage og at teorien derfor ikke har kunnet eftervises

Men en ny undersøgelse der er publiceret i Outer solar system possibly shaped by a stellar fly-by" på arXiv, har redegjort for hvordan ny viden om planeters tidlige dannelse gør det muligt at modellere og redegøre for de kendte "anomaliteter" i solsystemet og dermed underbygge teorien og at en anden stjerne passerede gennem solsystemet tidligt i vores historie
planetimaler i protoplanetarisk støvskiveDer er almindelig enighed, om at Solsystemets planeter samlede sig af klippestykker fra den protoplanetariske støvskive, indtil de nåede en vis størrelse, hvorefter nogle stoppede med at udvikle sig. Men der forskellige teorier om hvorfor og hvordan klippeplaneterne derefter udviklede sig så forskelligt.

Det har forskere fra Københavns Universitet og Museum für Naturkunde, Leibniz-Institut für Evolutions kommet med en ny forklaringsmodel på, efter at have studeret Calcium isotoper fra meteoritter, Jorden og småplaneten Vesta. Forholdet mellem 48Ca/44Ca isotoperne viser nemlig at det materiale der sidenhen samlede sig på dem ændrede sig med tiden, så forskellene skyldes udviklingshastigheden. Skriver Maretin Schiller og Mortadelli i artiklen i Nature
Den nye model af solsystemet antyder at heliosfæren er langt mere kompakt og rund end hidtil antaget
Den nye model af solsystemet antyder at heliosfæren er langt mere kompakt og rund end hidtil antaget

Siden Voyager sonderne for 6-7år siden (afhængigt af hvem man spørger) passerede "en grænse" har man ment at de netop da passerede solsystemets ydre grænse, og var kommet ud i det interstellare rum. Dermed kunne man begynde at gætte på hvordan og hvor langt ude Solens indflydelse og solvinden strækker sig. Det gav anledning til modellen th. på billedet, hvor Solen har sig en kometlignende hale efter sig.
Men nye data fra Cassini og IBEX sonderne sammenholdt med Voyager dataene, antyder at denne boble - Heliosfæren - kan være langt mindre og rund end man har troet. Den aflange form er baseret på Voyager sondernes placering og afstand. Den tror man egentlig stadig på, men på en helt anden måde end hidtil: Istedet mener astronomerne at den udgøres af interstellare gasser der presses udenom Solboblen.
Kilde: New Picture of Sun’s Interaction with Galaxy fra NASA/Goddard
Planet 9 kan være skabt i det indre solsystem
Planet 9 kan være skabt i det indre solsystem
Tidligere på året præsenterede astronomer beviser for at der må være en Neptun-størrelse gasplanet langt ude i solsystemet. Astronomer fra Harvard som har studeret argumenterne giver dem ret. De har derfor forsøgt at regne sig frem til hvordan den kan være dannet - måske for dermed at regne ud mere præcist hvor dem må gemme sig. Men de kan ikke få dét puslespil til at gå op. Hvis den findes må den derfor være skabt i det indre solsystem og være blevet slynget ud i dens nuværende formodede bane. Problemet er så at regne ud hvordan den er blevet slynget derud, når det nu ikke er sandsynligt at den blev skabt derude

Se 'Planet Nine: A World That Shouldn't Exist' fra Harvard Smithsonian Center for Astrophysics
Enorme kløfter under AntarktisGrand Canyon må nu se sig slået tilbage på en andenplads som Jordens næststørste kløft, efter at britiske geologer har opdaget en 1.000km lang kløft, begravet under 1km is på Antarktis.
Grand Canyon er 446km lang og op til 1,6km dyb, mens den nye kløft er ca.1.000km lang op omkring 1km dyb. De kommer dog stadig ikke i nærheden af den største kendte kløft - Vallis Marineris på Mars - som strækker sig over 4.000km og knap 1km dyb.
Death Valley mistede på samme måde titlen som Jordens varmeste sted i 2012
LÆS MERE på Imperial College Londonso

Subcategories
Mars: 4de planet fra Solen. Diameter: 6794km. Atmosfære: Ja 0,001Atm, Måner: Ja: Phobos & Deimos