Dte infrarøde WISE rumteleskop har fundet sin første asteroide siden den blev vækket i december - en 650m stor asteroide der dog ikke kommer i nærheden af Jorden.

Da Widefield Infrared Survey Explorer - WISE - løb tør for kølevæske efter at have kortlagt himlen infrarødt lys, kortlagde man den en gang til uden kølevæske. Dermed kunne man dog ikke få de dybeste infrarøde bølgelængder med. Derefter blev WISE sat i dvale.

Men de 2 omgange betød at man kunne sammenligne kortlægningerne, så man kunne se objekter der havde flyttet sig, så man fandt en lang række hidtil ukendte asteroider.

Det var så stor en succes at man fik penge til at udvikle et computerprogram der automatisk kan sammenligne billederne og til at fortsætte WISE missionen, så man vækkede WISE igen i december.

Og allerede på de første optagelser fra 29 december, fandt man en ny asteroide kaldet 2013 YP139. På billedet herunder ses den som 5 indrammede lysprikker. Det indsatte billede er et udsnit af asteroiden.

Asteroide 2013 YP139

Fordi WISE fotograferer det infrarøde spektrum og dermed viser varmestrålingen, kan forskerne regne ud at den har en meget mørk overflade, og estimerer den til at være 650m stor.

Kilde: Planetary Science Institute