Komet C/2014 S3
Komet C/2014 S3
ESO har fundet en unik asteroide i Oort skyen, som er dannet i det indre solsystem ved solsystemets dannelse, men som er fanget i kometskyen langt ude i solsystemet.
På grund af dens bane er den teknisk set en komet, så dne har fået kometnavnet C/2014 S3 (PANSTARRS). Omhyggelige spektroskopiske analyser af C/2014 S3 viste overraskende at dens sopektruim ikke ligner andre kometers, men til gengæld svarer til en S-type asteroide som normalt stammer fra det indre solsystem.

Beregninger af dens bane tilbage i tiden, bekræftede derefter også også at den kan- eller må stamme fra det indre solsystem. Sidst men ikke mindst er dens normale komet-aktivitet som stammer fra sublimeringen af vand-is, også kun en milliontene-del af normale kometers.

C/2014 S3 er dermed en rest af det samme materiale som dannede Jorden, men som er levet fanget i "en dybfryser", i en bane langt ude i solsystemet, sammen med kometerne.

Man har lavet utallige beregninger af det oprindelige miljø i det indre solsystem. Det svære ved disse beregninger er i midlertidigt at Solen har blæst eller opløst det meste af de oprinmdelige materialer tæt på Solen. Omvendt er meget bevaret i det ydre solsystem. Så C/2014 S3's tur ind om Solen er en unik lejlighed til at studere en sjælden rest fra Jordens dannelse dannelse!

Kilde: < a href="http://www.eso.org/public/denmark/news/eso1614/?lang" target="new">'Unique Fragment from Earth’s Formation Returns after Billions of Years in Cold Storage'