Asteroider

Dawn sonden

Dawn sondens manøvrer i lørdags for at komme i kredsløb om asteroiden Vesta lykkedes. Den er dermed nu den første satellit i kredsløb om en asteroide id et indre asteroidebælte. Ved at måle Dawns bane om Vesta, kan man også nu præcist fastslå Vestas masse og dermed massefylden.

LÆS MERE på Dawns hjemmeside

En nyt studie af de større asteroiders baner, viser at tætte passager mellem dem leder til kaotiske bevægelser, der også har påvirket Jordens bane tilbage i tiden, og gør det umuligt at beregne Jordens bane nøjagtigt mere end 60 mill. år tilbage i tiden

LÆS MERE på Astronomy & astrophysics

Rumsonden Dawn lader sig i aften indfange af kæmpeasteroiden Vesta's tyngdefelt og vil in morgen tidlig som den første sonde være i kredsløb om en asteroide i det indre asteroidebælte på den an den anden side af Mars. Dette er det seneste billede fra Dawn.

Asteroide

En undersøgelse af 100 asteroiders baner har vist at den 19km store hovedbælte-asteroide der er kendt som 3552 Don Quixote, har så kaotisk en bane, at den sandsynligvis vil forlade solsystemet indenfor de næste par hundredetusinde år

Kilde: arXiv

En asteroideDen 5-20m store asteroiden 2000MD passerede idag Jorden i en afstand af kun 12 300km  eller 1/300 af afstanden til Månen!