Asteroider

Asteroiden Lutetia fotograferet af Rosetta

Nye observationer peger på, at asteroiden Lutetia er en rest af det oprindelige materiale, som Jorden, Venus og Merkur blev dannet af. Astronomer har fundet ud af, at asteroidens egenskaber minder meget om en sjælden type af meteoritter, der er fundet på Jorden og som menes at være blevet dannet i de indre dele af Solsystemet. Lutetia må, på et eller andet tidspunkt, have bevæget sig ud til sin nuværende beliggenhed i asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter.


Her er den første film af asteroiden 2005YU55, taget da den var 1,3mio km fra Jorden
Kilde: NASA

I aften passerer asteroiden 2005UY55 Jorden i en afstand af kun 324 000km. Men allerede nu studeres den grundigt. Dette radar billede er taget med NASA's 70m Deep Space Network antenne i Goldstone. Den bruges normalt til at kommunikere med rumsonder, men er her brugt som radar, da 2005UY55 var 1,4mio km fra Jorden.

Kilde: NASA

Den 400m store asteroide 2005 UY55 passerer tirsdag tæt forbi Jorden i en sikker afstand af 325 000km - det er lidt indenfor Månens bane. Den vil kunne ses i et mindre astronomisk teleskop, hvis man ved hvor man skal kigge.

LÆS MERE på NASA's NEO-tracking

Lutetia

Analyser af data fra ESA's Rosetta sondes passage af asteroiden Lutetia sidste år, afslører at dele af dens overflade stammer helt tilbage fra solsystemets dannelse, og at den har en begyndende jern-kerne, men bare ikke nåede at blive stor nok til at blive en rigtig planet