Asteroider

Asteroide

I fredags passerede den 6-19m store asteroide 2012 BX34 Jorden i en afstand af kun 77 000km. Det er kun en 1/5 af afstanden til Månen!. Asteroiden var ukendt indtil passagen, men var ikke på nogen måde i fare for at ramme Jorden.

Kilder: NASA, Youtube, physorg mfl.

NOAO bruger ofte studerende i ferietiden. Og det var ikke nogen dum ting, da de ansatte Morgan Rehnberg fra Beloit College til at hjælpe med at forbedre et sporingsprogram for nær-Jord asteroider. Hans program kunne nemlig forudsige asteroiden NEO2008 QT3's bane med dobbelt så stor præcision som den tidligere software, da den passerede Jorden i kun 50.000km afstand

Kilde: National Optical Astronomy Observatory

Målinger af asteroiden 2005YU55 der passerede tæt forbi Jorden for et par uger siden, viser at den er mindre end tidligere målinger viste, at den er meget mørk og formodentligt mest ligner en bunke småsten. Temperaturkortet viser nemlig at solvarme spredes gennem den (rød ca. 0oC). Den reflekterer kun 6% af sollyset og klassificeret som en C-klasse asteroide.

LÆS MERE hos Max-Planck Gesellschaft

NASA har publiceret en ny video af hele asteroide 2005 YU55's passage forbi Jorden.

Kilde: NASA/JPL

Adskillige observatorier observerede asteroide 2005UY55 da den passerede Jorden sidste uge, så den blev gennemfotograferet ved stort set alle bølgelængder. SWIFT rumteleskopet observerede den fx. i UV og røntgen-lys, men Keck observerede den i infrarødt lys.

SE Pressemeddelelsen fra SWIFT
SE pressemeddelelsen fra Keck