Asteroider

Lige efter dannelsen af Jorden, Månen og Mars, blev de bombarderet af metalholdige meteoritter som berigede deres overflader med metaller. Nu har analyser af meteoritter vist at det samme gjaldt de såkaldte chondrit-asteroider / meteorer

Kilde: Science

Overfladedetaljer af asterodien vesta

Dawn sonden som stadig kredser om asteroiden Vesta har sendt et hav af meget detaljerede billeder tilbage fra asteroiden som er så stor at den regnes for en småplanet. Man har bla. fundet forskelle i overfladen som tyder på en indre geologi´istedet for bare "en stenklump"

SE MERE på nasa.gov/dawn

Asteroiden 2012 DA14 blev opdaget da den passerede tæt forbi Jorden 22 februar i år. Den har en bane der ligner Jordens meget, med en omløbstid på 366,24dage. Det betyder at den vil passere Jorden igen 15 feb. 2013, i en afstand af kun 24.000km.

1 marts oplyste en ildkugle nattehimlen over Oslo. Efterfølgende fandt en ældre dame en ret stor meteorit på størrelse med en knyttet hånd, som var gået gennem hendes tag og flækket i to. Det lyder måske ikke så heldigt at få hul i taget, men meteoritten var en Breccia-meteorit som kan indbringe finderen op til 5000kr/gr.

Kilder: AFP fx. Daiy Telegraph

Prøver fra den Japanske Hayabusa sonde som landede på asteroiden 25143 (Itokawa) og returnerede prøver til Jorden forrige år, viser en overfalde der er formet af dens omgivelser. Mikroskopiske frakturer i de små prøver der kom retur,  fortæller i følge geologernes analyser om meteorit nedslag lig efr ananometer størrelse til kilometer store-asteroider.

Kilde: PNAS