Asteroider

Få timer efter meteor-eksplosionen over Rusland i lørdags, eksploderede der også en ildkugle over San Fransisco bugten. Det var en kraftig  ildkugle, men udover sammenfaldet med den Rusisske begivenhed, var der ikke noget usædvanligt ved denne.

Kilder: The Examiner, AP mfl.

Normalt er større meteorer tæt på Jorden noget der kun sker med årtiers mellemrum, så det forekommer usandsynligt at Rusland blev ramt af et 5m stor asteroide samme dag en endnu større passerede tæt forbi os. Men analyser af det Russiske meteors bane viser iflg NASA at den kom fra en helt anden retning og intet havde med 2012DA14 at gøre

Kilder: NASA telekonference og SETI/Berkely

Meteornedslag i rusland

En godt 5m stor meteor eksploderede i morges lokal tid over den Russiske by Chelyabinsk og sårede 1100 mennesker. Meteoren eksploderede som en ildkugle i ca. 30km højde, og skabte dermed et overlydsbrag der væltede svage mure og knuste ruder i store dele af byen. NASA afviser at den skulle have noget at gøre med asteroiden 2012AD14's tætte passage forbi Jorden, men andre siger at to hændelser er så usædvanlige at det er usandsynligt at der ikke skulle være en sammenhæng

Kilde: AFP, wikipedia mfl.

Asteroide passerer tæt forbi Jorden

15 februar passerer den 50m store asteroide 2012DA14 Jorden i en afstand af kun 27.000km, eller 8% af afstanden til Månen. Selvom det er væsentligt tættere på Jorden end fx. de geostationære satellitter, er der iflg. NASA ingen risiko for at den hverken rammer Jorden eller en satellit.

15% af alle kendte asteroider er dobbelt-asteroider hvor to kerner kredser om hinanden, men alligevel er det langt færre kratre som ligner dobbelt-nedslag. En ny analyse af meteorkratres udseende viser at de ikke altid ser dobbelte ud, og udpeger også Chicxulub kratretet ved Mexico, som menes at være grunden til dinosaurernes udryddelse som et dobbeltkrater.

Kilde: Earth ab Planetary Science Letters