Asteroider

Asteroiden 1998QE2

Da asteroiden 1998QE2 passerede Jorden forleden, blev den nøje studeret med Goldstone radioteleskopet som blev brugt som radar. Observationerne afslørede at den 2,7km store stenklump har sin egen måne

Kilde: NASA/JPL

Asteroide-kollision skaber en sværm af asteroider - en familie

Asteroide-familier er grupper af asteroider der er dannet sammen efter kollisioner mellem større legemer. En åre-lang analyse af de infrarøde WISE-kortlægninger, har nu afsløret 76 sådanne familier i det indre asteroidebælte.

Foto af asteroiden Lutetia

31 maj passerer asteroiden 1998 QE2 Jorden i en sikker afstand af 5,8 mio. km. Den er dermed ikke nogen trussel for Jorden, men det er første gang man har haft mulighed for at studere den 2,7km store asteroide med radar. Og med de nye radioteleskoper vil man kunne studere den meget nøje.

Kilde: JPL/NASA

Asteroider er ikke som de fleste andre himmellegemer, en sammenhængende klump. For mens små asteroider er sten, er de lidt større ofte kun bunker af småsten. Derfor vil NASA prøve at ramme en med stor fart. Men det er meget krævende at ramme et 50m stort legeme der bevæger sig med 10-20km/s med stor fart. Derfor er de ved at udvikle et robotsystem der kan.

LÆS MERE hos NAS

10 marts 2013 passerede en hidtil ukendt asteroide kaldet 2013ET Jorden, i en sikker afstand af 1,1 millioner km - dvs. 3x afstanden til Månen. Ved passagen brugte NASA goldstone radioteleskopet som radar, og fik taget en serie meget detaljerede billeder af den 70m store meteor

Kilde: NASA missionpages