Asteroider

Meteornedslaget i Rusland har øget fokus på truslen fra rummet. Og en ny artikel i Nature konkluderer at rumovervågning er det bedste forsvar mod dem. Skaderne fra mindre meteorer kan reduceres væsentligt planlægning og man får tid til at forberede befolkningen. Et bedre kendskab til de større kan give op til et århundrede til at planlægge et proaktivt forsvar skriver de.

Kilde: Virginia University og Nature


Astronomer estimerer at vi kender 90% af alle de store asteroider (>1km) der kan true Jorden. Men vi kender kun 26% af 100m asteroiderne, og kun 1% af 20m asteroiderne, som den der ramte Rusland sidste år. Derfor er der et presserende behov for at lokaisere og identificere dem siger astronomen Amy Mainser.
Kilder: Amy Mainsers blog, Universe Today mfl.

Asteroide i småstykker

Mars bane myldrer med såkaldte "Trojanske asteroider", som er koncentreret i flere klumper. Deres oprindelse har hidtil været ukendt, men en ny undersøgelse af dem og deres baner, konkluderer at de er rester af større asteroider.

NASA asteroide-rumskib

NASA er nu kommet så langt i sine planer om at fange en asteroide og anbrige den i kredsløb om Månen, at man har udpeget 3 kandidater til at blive fanget. De er alle 7-10m i diameter og kommer tæt på Jorden

Kilde: AFP

Asteroiden Steins i 3D fotograferet af Rosetta sonden

For 5 år siden passerede ESA-sonden Rosetta, asteroiden Steins. Dette 3D billede er lavet ud fra en serie af billeder fra passagen. Rosetta er lige blevet vækket igen for at skulel lande på komet Churyumov–Gerasimenko

Kilde: ESA