Asteroider

NEO asteroide

Mandag passerer den potentielt farlige nær-Jord asteroide NEA 2000 EM26 Jorden. NEA 2000 EM26 er ret stor - 270m mener man. Passagen mandag, hvor den passerer Jorden i en afstand af 3,5 mio. km er ikke nogen trussel. Den betragtes som farlig fordi den længere ude i fremtiden hor dens bane er mere usikker, passerer tættere forbi Jorden.

Kilder: NASA, Slooh observatory, space mfl.  Asteroid deflection mission (ARM)

Der er indtil nu fundet 10.713 asteroider der kommer i nærheden af Jorden  NASA og bla. ESA vil fange en lille asteroide i et sikkert kredsløb om Månen i løbet af de næste 10-15 år. Der findes hvert år hundreder sådanne mindre asteroider, så for at finde passende kandidater har NASA lavet et computerprogram der automatisk analyserer nye asteroider og sender en mail med titlen "New ARM Candidate"

Kilde: NASA/JPL

Asteroiden Itokawa og dens indre

Nøje målinger af asteroiden Itokawa, har vist at dens forskellige dele har forskellig massefylde. Ud over at afsløre hemmeligheder om asteroidens dannelse, kan det også kaste lys over hvad der sker, når legemer i Solsystemet kolliderer og hvordan planeterne blev dannet.

NEO Near Earth Orbiting asteroide

31 januar gav FN mandat til verdens førende rumnationer, om at lave en fælles plan for hvordan man skal imødegå en eventuel asteroide med kurs mod Jorden, og nedsatte samtidigt en rådgivergruppe kaldet SMPAG, til at koordinere samarbejdet.

Asteroider (Credit ESO)

Asteroiderne er rester fra solsystemets dannelse; Mange er rester fra planetdannelserne, mens andre er "vildfarne" stenklumper, som er slået ud af deres oprindelige baner. Men en ny kortlægning af 100.000 asteroider i Solsystemet, afslører at rigtigt mange asteroider idag har andre baner end deres oprindelige. Det kan iflg. forskerne kun forklares ved at de blev dannet før de store gasplaneter blev trukket ind i deres nuværende baner. Det skabte nemlig en slags "kosmisk billard" som flyttede rundt på mange af asteroiderne

Kilde: MIT