Asteroider

Asteroid deflection mission (ARM)

NASA har afholdt en "Asteroid Grand Challenge" for at få ideer til hvordan de skal indfange en asteroide i kredsløb om Månen, og holder nu en konference for at præsentere og diskutere metoder og teknikker. Målet er at indfange den indenfor de næste 8år og derefter lave en bemandet mission til den nye "Måne-måne"

Kilde: NASA/JPL

NEO Asteroiden 2014 HQ124

Da nær-Jord Asteroide (NEO) 2014 HQ124 passerede tæt forbi Jorden 8 juni 2014 i en afstand af "kun" 1,25 millioner km, arbejdede to radioteleskoper sammen om at fungere som et "Radar-array", og fik taget en serie billeder af den i uhørt høj opløsning, der viser detaljer ned til 3,75m. Billederne er også sat sammen til en video.

Asteroiden 2006 SX 217

Under en observation af asteroiden 2006 SX 217 som 23 april passerede Jorden i en afstand af 4,8 mio. km, måtte man pga en teknisk fejl på Arecibo radioteleskopet modtager, bruge Green banks radioteleskopet til at modtage radarsignalerne. Nu var SX217 ret langt fra Jorden, men teknikken vil kunne bruges til at få skarpere radarbilleder fra fremtidige NEO-passager. Under observationen fandt man ud af at den er meget større end man regnede med - op til 1200m - og sandsynligvis  meget mørk.

Kilde: NRAO

Faldskærmsudspringer nær ramt af meteor

Under et faldskærmsudspirng blev nordmanden Anders Helstrup næsten ramt af et meteor. Han havde et videokamera på da den passerede ham. Astrofysikere og geologer som har efterforsket hændelsen, bekræfter at det var et fragment fra en større meteor der eksploderede længere oppe (SE VIDEO).

Den aromatiske hydrocarbonat dimethylnaphthalene optræder ofte i meteoritter. Engelske forskere har nu vist hvordan krystaklstrukturen i stoffet ændres afhængigt af det tryk og temperatur det oplaver, så man kan bruge det som et kosmisk barometer.