Asteroider

NEO asteroiden 2003SD220
Juleaften passerede NEO-asteroiden 2003 SD220 Jorden i en sikker afstand af 6,8mio km.Under passagen viste radarmålinger, at den er aflang og mindst 1,1km lang. 2003 SD220 vil passere Jorden igen i 2018 i en afstand af "kun" 2,8mio km og 2,7mio km i 2070, så den er ingen trussel mod Jorden.

Men passagen var en god lille julegave til astronomerne, som fik lejlighed til at tage radarbillederne af den og måle og veje den.

Kilde: 'Radar Images of a Christmas-Eve Asteroid: An Early Gift for Astronomers' hos NASA/JPL
meteor over bangkok I går aftes oplystes himlen over Bangkok og store dele af Thailand, af lyset fra en ildkugle, da en meteor ramte atmosfæren.
Lyset som var lige så klar som den Russiske Tjeljabinsk-meteor, men der er endnu ikke nogen rmeldinger om skader eller nedslag. Lyset var tydeligt grønligt, som angiveligt skyldes et højt indhold af Krom.

Kilde: Bangkok Post, Thai Astronomical Society og SE video på DR
NEO asteroiden 2015 TB145
Halloween aften passerede en 600m stor asteroide Jorden, i en sikker afstand lige uden for Månens bane. Radarobservationer lavet med store radioteleskoper har afsløret en hel del detaljer. De første radarbilleder fra Arecibo radioteleskopet antydede at den var dobbelt og lignede et kranium, men detaljerede billeder viser et andet billede.

SE 'Radar Images Provide New Details on Halloween Asteroid'
Halloween asteroiden Asteroiden 2015 TB145 som blev opdaget 10/10 fra Hawaii passerer tæt forbi Jorden 31/10. ESA som har fulgt den, siger den passerer Jorden i en afstand af 480.000km med en hastighed af 35km/s. Udover at være hurtig er den også stor - på størrelse med 4 fodboldbaner, og det har givet den tilnavnet 'Halloween-asteroiden', fordi det et nedslag havde været et skræmmende scenarie

SE 'Halloween asteroid gives us a miss, confirms ESA' hos ESA
New Horizon ved Kuiper bælte asteroide Efter den succesfulde passage forbi Pluto, fortsætter New Horizon sonden nu ud i det ydre solsystem, hvor den efter planen skal passere en Kuiper bælte asteroide, på samme måde som den passerede Pluto. Man havde udvalgt en række potentielle asteroider at besøge for sonden, og har nu udvalgt 2014 MU69. Den er ca. 45km stor og dermed 10x tungere end typiske kometer. MU69 menes at høre til klassen af oprindelige KPO'er, og dermed en af de byggesten, som planeterne er bygget af.

SE 'New Horizons Team Selects Potential Kuiper Belt Flyby Target' på John Hopkins University