Asteroider

NEO asteroideI 2012 opdagede man en asteroide kaldet 2012TC4, som vil passere meget tæt forbi Jorden igen 12 oktober i år.
Man er ikke så sikker på dens bane at man sige den præcise afstand den vil passere Jorden i, men NASA skriver på CNEOS at det vil være i en afstand af ”...mindst 6.800km og måske helt ud til 270.000km” Det vil sige at de er ret sikre på at den ikke vil udgøre en trussel for Jorden. 2012TC4 estimeres til at være 10-30m stor og dermed på størrelse med Chelyabinsk meteoren i 2013
Skywatcher Flextube400 Synscan under himlen
Skywatcher Flextube400 Synscan under himlen
Siden New Horizon sonden passerede Pluto og Charon forrige år, har den fortsat ud i solsystemet, for at mødes med en større asteroide 2014 MU69, i det Kuiper bæltet. Dens kurs er lagt og kan ikke ændres, så man håber at MU69 vil være et interessant mål.
Indtil videre er det kun Hubble der har kunnet se den og det eneste den har kunnet bidrage med, er dens lysstyrke og bane. Derfor har NASA grebet til en velafprøvet observationsteknik; okkultationer. For da MU69 ville passere ind foran- og formørke en stjerne, så dens skygge ville kunne ses fra Argentina, sendte NASA et hold observatører til Argentina for at samarbejde med lokale - ialt 60 observatører og 24 transportable teleskoper - for at finde ud af præcis hvor stor 2014 MU69 er. Og 5 af grupperne havde held til at se og måle okkultationen, så man nu kan få en idé om hvor stor Horizons mål egentlig er. Resultatet er dog endnu ikke færdigbehandlet

NASA har besluttet at lade John Hopkins University gå videre med Double Asteroid Redirection Test (DART) som skal ske inden 2024. Målet med DART er at opsende en sonde mod en mindre asteroide for at ændre dens kurs en anelse - bare nok til at ændre en asteroides kurs nok til at gå uden om Jorden.
Se test asteroid deflection technique designed to prevent Earth impact fra JHU
AFP refererer et interview med Rolf Densing - som leder European Space Operations Centre (ESOC) i Darmstadt - i anledning af den internationale "Asteroid day"
I gennemsnit siger han, bliver Jorden ramt af en stor asteroide som den der udryddede dinosauerne hvert 100mio år. ESOC vurderer at man har kortlagt 90% af dem i den størrelse, så dem er han ikke bekymret for.
Han er langt mere bekymret for de mindre (15-140m) asteroider som den der ryddede 2000m2 skov Tunguska i 1908. I gennemsnit rammes Jorden af den størrelse hver 300ede år. Hvis en sådan størrelse sten rammer en større by kan det få katastrofale konsekvenser!
Lige nu er der ikke så meget vi kan gøre ved det, men vi må blive ved at holde øje med dem, siger han og forberede et forsvar mod dem.
Near Earth Orbit (NEO) asteroide I eftermiddag passerede den godt ½km store asteroide 2017 CS jorden, i en sikker afstand af 8 x afstanden til Månen. Ved et tilfælde vil en anden asteroide 2007 WV4 som også er godt ½km passere Jorden i en næsten lignende afstand på 8x Måneafstande.
Begge passager er med andre ord sikre nok, men de vil begge være ideelle mål for radarobservationer som på dne afstand vil kunne vise detaljer på ned til ca 35m