Asteroider

Interstellar asteroide Oumuamua Efter opdagelsen af at den interstellare asteroide Oumuamua som passerede Jorden sidste efterår havde egen fremdrift, mener forskere fra ESA nu at det måske i virkeligheden var en komet. Kometer ligger ret yderligt i planetsystemer, så interstellare kometer er ikke ualmindelige, fordi an løsrivesnår stjerner passerer hinanden. Derfor var man meget overrasket over at Oumuamua mest lignede en asteroide.
Men hvis den udsendte gasser som forårsagede den observerde fremdrift kan det have været en komet, skriver ESA
Radarbilleder af Nær-Jord Asteroiden (NEO) Patheon
Radarbilleder af Nær-Jord Asteroiden (NEO) Patheon fra 2017

I efteråret 2017 passerede NEO asteroiden Patheon (Near Earth Object) tæt forbi Jorden. Patheon er klassificeret som en Potentiel farlig Trojansk asteroide. Ikke fordi der er stor sandsynlighed for at den rammer Jorden, men fordi den er stor og kommer ret tæt på.
Patheon er ikke en helt almindelig asteroide, men en såkaldt aktiv asteroide, fordi den udspyer gasser, lidt på samme måde som en komet. Men nye undersøgelser af data fra passagen viser at den har en usædvanlig lav albedo og dermed er meget mørk og at lyset fra den er meget polariseret. Forskerne mener det enten skyldes at dens overflade består af usædvanligt store sten, eller at sollyset har bearbejdet dens overflade, skriver National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ)
Asteroiden Ryugu fotograferet af hayabusa2
Asteroiden Ryugu fotograferet af hayabusa2
Den Japanske satellit Hayabusa 2 som blev opsendt i 2015, nåede sit mål, Asteroiden Ryugo 27 juni. Den er nu i en bane der fører den parallelt med asteroiden, i en afstand af kun 20km, hvorfra den tog dette billede.
Lige nu er undersøger Hayabusa2 asteroiden,og leder efter et godt sted at tage en prøve skriver JAXA
Hera sonden skal måle Didymoons nøjagtige bane, masse og størrelse ESA er nu gået igang med at konstruere Hera sonden, som skal opsendes til Nær-Jord Asteroide Didymos. Didymos er en 780m stor asteroide,som omkredses af en 160m stor måne kaldet 'Didymoon'. "Et dobbeltsystem er et perfekt testobjekt for et planetarisk forsvar, men er også et helt nyt område for asteroide forskning. Selv om 15% af alle asteroider er binære,har vi aldrig udforsket dem før, så vi forventer mange overraskelse" siger ESAs Ian Carnelli, som leder udviklingsprojektet.
Det er faktisk Didymoon som er målet for testen; Hera forventes at nå asteroiden i 2026, men NASAs DART sonde som forventes at nå den i 2022, skal kollidere med Månen for at ændre dens bane. Heras skal bla. måle effekten af dette nedslag, skriver ESA
De kendte NEO asteroiders banerForskere fra Harvard University har gravet i de indberetninger centeret har om asteroidefund. Mange nyopdagede asteroider bliver først undersøgt nøjere mange timer senere, og kan dermed ikke findes igen.

Ved at sammenligne materilet oiver disse ukendte NOE asteroider og sammenligne dem med de 18.000kendte NEO asteroider, har de udregnet at de kun udgør 20% af den samlede mængde og at man dermed har observet 90.000 ialt skriver Harvard