Print
Parent Category: Solsystemet
Category: Asteroider

Det ydre asteroidebælte som kaldes Kuiperbæltet menes at være blevet til- eller tilpasset af Neptuns tyngdekraft. Men en ny analyse af dobbelt-asteroider i Kuiperbæltet, udelukker at Neptun har haft nogen større indflydelse på bæltet.

Jo længere væk fra stjernen en planet ligger, desto mere elliptisk er dens bane normalt også. Men Neptuns bane er usædvanligt cirkulær, og det mener man skyldes at dens interaktion med Kuiperbælte-asteroiderne har påvirket dens bane i tidens løb. Neptun kan på den måde have forvist et større antal asteroider til Kuiperbæltet længere ude i solsystemet.

Men en ny analyse- og computermodel af de mange kendte dobbelt-asteroider i bæltet viser, at det ikke kan være tilfældet; For disse dobbeltsystemer ville have været revet fra hinanden, hvis de havde været i nærheden af Neptun eller en anden planet, eller hvis Neptuns tyngdekraft havde en signifikant betydning i deres nuværende positioner.

Kuiperbæltet kan derfor ikke være blevet fyldt op med planetisimaler og andre rester fra planetdannelserne siden solsystemet dannelse, men må ifølge analysen stamem fra det område de befinder sig i idag.

Udover at være væsentligt for vores opfattelse af sammensætningen af Kuiperbælte-objekterne, har det også en betydning for vores viden om planeters dannelse mere generelt.

Kilde: arXiv.org
SE OGSÅ Science Magazine om Neptuns bane