Print
Parent Category: Solsystemet
Category: Asteroider

Near Earth Object asteroide passerer Jorden

Hvordan skal en overhængende trussel om et muligt meteornedslag kommunikeres ud til en verden med religiøse ledere, tusinder af dommedagsprofeter og konspirations-skeptikere på nettet, og politikere der skal afveje aktiemarkeders reaktioner mod den offentlige sikkerhed?

Efter den store Tsunami har man etableret varsel-systemer langs de fleste kystlinier, men der mangler totalt et varsels-system om trusler fra rummet.

Man har de sidste 10år fundet op mod 100.000 mindre asteroider i det indre solsystem, hvoraf godt 10.000 har baner der kan bringe dem i nærheden af Jorden.

Der er godt 700 af dem der er mere end 1km i diameter og som vil have meget store konsekvenser. Heldigvis er der ikke nogen af dem der udgør en risiko for Jorden, men selv de mindre kan være ret fatale regionalt; Ny forskning har fx. vist at den meteor der lagde et område på størrelse med en storby øde i Tunguska for lidt over 100år siden kun var 40m i diameter!

Derfor nedsatte UN i nov 2011 et udvalg der skulle komme med anbefalinger til hvordan man skal kommunikere en advarsel om en overhængende risiko for et nedslag til befolkningen. Rapporten konkluderer også at der er flere problemer at overkomme end Tsunami- eller jordskælvs advarsler, når man taler om truslen fra rummet:

  1. Det præcise nedslagssted er ukendt, indtil kort før nedslag
  2. Man kan end ikke være helt sikker på OM den vil ramme...
  3. Fordi konsekvenserne kan være så enorme vil alene advarslen have store økonomiske konsekvenser
  4. Man skal trænge gennem tusinder af dommedagsprofeter og konspirationsteoretikere på nettet
  5. Religiøse- og doktrinære ledere kan være svære at kommunikere med og overbevise
  6. Folk har svært ved at forholde sig til en så fritsvævende advarsel om noget ingen har set i praksis;

Udvalget konkludrere dermed at man skal benytte hele paletten af kommunikationsmidler, lige fra officielle advarsler, internet-broadcasts og til de sociale netværk

Kilder:
Rapport fra Secure World Foundation (pdf), UN charter
Rapport på Icarus om Apophis-truslen fra 2007
SE LISTEN over kendte "Close Encounters" på neo.nas.gov