Den timeglasformede komet  Hartley2

Først troede man det var en tilfældig variation men nye observationer af asteroiden 2001QG298 fra det ydre asteroide-bælte viser stadig samme resultat: En regelmæssig lysstyrke variation. De nye data sammen med computermodeller tolkes som en dobbelt-asteroide.

"Timeglas-formede" asteroider er ikke så usædvanlige som man lige kunne tro. Komet Hartley2 (Bill.) blev godt nok beskrevet som "peanut" formet, men oprindelsen er den samme: 2 legemer der er stødt sammen, som efterhånden er blevet dækket af støv efter mikrometeorit nedslag. hvor støvet samler sig det oplagte sted: I tyngdecentrum mellem de to legemer.

Som navnet antyder blev Kuiper-bælte asteroiden 2001QG298 opdaget for 10år siden. Den blev senere studeret i 2004, hvor man observerede meget markante lysstyrke-variationer, som kunne skyldes tilfældigheder.

Men senere observationer fra 2010 af asteroiden bekræftede at det ikke bare var tilfældige overfladedetaljer eller is der skabte lysvariationerne. De udgjorde en fuldkommen regelmæssig kurve  som gik meget præcist igen i de nye observationssæt, så man dermed kunne slutte at det skyldts dens form, fremfor overflade.


Det mest overraskende er egentlig ikke selve fundet som jo allerede blev gjort i 2004, men at de nye data antyder at dobbelte KBO-asteroider er meget almindelige

SE MERE på Belfast University