Print
Parent Category: Solsystemet
Category: Asteroider

Efter nøje granskninger af indholdet af Hayabusa-sonden's prøvecontainer som blev returneret til Jorden, har man nu fundet metaller man er sikker på stammer fra asteroiden Itokawa.Japanske JAXA meddelte forleden at de på en pressekonference torsdag vil offentliggøre detaljer om et sikkert fund af metaller i prøvecontaineren der blev retureneret til jorden med prøver fra asteroiden Itokawa.

Containeren som var en gel-beholder der havde klistret prøver til sig fra mødet- og landingen på den lille asteroide Itokawa. Den 510kg tunge Hayabusa sonde blev opsendt i 2003, og mødte i 2005 asteroiden som den også (næsten) landede på, for at tage en prøve fra asteroiden.

Hayabusa returnerede derefter til Jorden, men oplevede undervejs en del motorproblemer, idet 3 af dens 4 motorer oplevede problemer. Det lykkedes dog at reparere den ene, så mna kune lave de sidste kursjusteringer til Jorden, hvorefter Hayabusa sendte en kapsel med prøverne ned til Jorden i juni.

Man fandt først partikler i containeren, som viste sig at stamme fra Jorden (Bill. th.), men disse sidste fund omfatter bla. en anden type aluminium-isotoper end man kender fra Jorden, som man dermed er ret sikker på stammer fra rummet

LÆS MERE på Hayabusas hjemmeside