Asteroider

Osiris sonden er ankommet til asteroiden Bennu
OSIRIS-REx sonden (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer) ankom i går til den kun 492m store asteroide Bennu, i det indre asteroidebælte.

Billedet her er taget fra en afstand af kun 19km, men OSIRIS skal længere ned mod Bennu for at tage prøver som skal returneres til Jorden, srkiver NASA
Asteroiden 101955 bennu som OSIRIS-REx er på vej til Rumsonden OSIRIS-REx som er på vej mod asteroiden 101955 Bennu, som den efter planen skal returnere en prøve fra i september 2014.

OSIRIS-REx er nu så tæt på Bennu, at man for første gang har kunnet tage et højopløsnings-billede af den kun 492meter store asteroide,
Billedet er ifølge NASA taget fra en afstand af kun 330km
Asteroiden Ryugu's overflade, med detaljer ned til 4,6mm!
Hayabusa2 sonden som nu kredser kun 42meter over Ryugu asteroiden, har nu fundet et sted at tage prøver frra asteroiden. Hayabusa2 har allerede sat 2 hoppende "rovere" og en lander ned på Ryugu og har nu fundet et egnet område at tage prøver fra på dne lille asteroide.
De nye billeder fra Hayabusa's nye lave bane,har en hidtil uovergået opløsningsevne på kun 4,6mm/pixel, som er de mest detaljerede billeder man nogensinde har taget af en asteroide/komet. Dermed har de kunnet identificere et område med en tilstrækkelig porøs overflade, til at udtage prøver fra. skriver Planetary Science Institute
Den klippefyldte overflade på asteroirden Ryugu Den japanske rumsonde Hayabusa2 som har kredset om asteroiden Ryugu siden Juni, skulle efter planen have sendt en lander ned på asteroiden for at tage prøver fra overfladen som skal returneres til Jorden.

Men asteroiden har vist sig at have en meget fast klippefyldt overflade, som det umiddelbart er umuligt at lade og tage prøver fra.

Japanske JAXA har derfor udsat landingen, mens man leder efter et landingssted med gruset overflade man kan tage prøver fra skriver JAXA. Hayabusa2 sendte 2 rovere ned på Ryugu i august
JAXA Hayabusa2 rovere, som skal hoppe rundt på Ryuga asteroiden
JAXA Hayabusa2 rovere, som skal hoppe rundt på Ryuga asteroiden
Sidste uge sendte den japanske rumsonde Hayabusa2 to rovere ned mod asteroiden Ryuga. "Begge de to rovere opererer normalt og er begyndt at observere Ryuga asteroidens overflade" siger JAXA til AFP.

Roverne som ikke skal køre rundt, men hoppe rundt - de forventes at nå 15m over overfladen og vil være 15 minutter om at blive trukket ned igen et nyt sted.
Den første Hayabusa sonde forsøgte i 2005 en tilsvarende landing som gik galt, selvom det lykkedes at få prøver med tilbage til Jorden i 2010. Hayabusa2-roverne skal samle flere prøver på Ryuga, som skal returnere til Jorden i 2020.
Se mere på JAXAs Hayabusa2 side