calcium, aluminum-rige lommer i meteoritter

Studier af Calcium/Aluminium -lommer i meteoritter viser at de stammer fra solsystemets allerførste spæde begyndelse, og afslører at de oprindeligt blev smidt helt ud i yderkanten af Solsystemet, inden nogle af endte på Jorden

Disse lommer som kaldes "calcium, aluminum-rich Inclusions"  eller CAI'er stammer fra den allertidligste tid i Solsystemets hiostorie - formodentligt 10-50 millioner år FØR dannelsen af planeterne!.

Det ved man fordi de indeholder nogle af de letteste Oxygen-isotoper man har set, som må være skabt udenfor Solens umiddelbare indflydelse. På den anden side er meteoritterne skabt nær Solen, så  CAI-lommerne i meteoritterne må have været sendt en tur ud i det yderste solsystem i et nebulart miljø, hvor de blev beriget med de lette oxygen-isotoper, inden de igen endte i det indre solsystem og på Jorden.

De stammer med andre ord fra den interstellare tåge, som Solsystemet blev dannet af.

Det nye studie er primært lavet på Allende meteoriten, som er en af de største "carbonaceous chondrite" meteoritter man har fundet på Jorden. Den faldt ned i den  Mexicanske del-stat  Chihuahua i 1969.

Kilde: Lawrence Livermore National Laboratory