Et studie af en række større asteroider, giver forklaringen på deres form og -måner
Det lyder mystisk at en lasteroide kan have måner, men det er der flere der har. Det gælder bla. den 217km store asteroide '216 Kleopatra'. En anden mystisk ting er dens form og størrelse; Det er jo ikke nogen helt lille asteroide, og så store asteroider burde være klumpet sammen til et mere kompakt legeme.
Analyserne af Kleopatra viser, at det er en jern-asteroide på 86x127km, som har to måner der roterer samme vej som asteroiden selv. Månerne er ca. 8km store jernklumper
Ved at måle månernes rotation om asteroiden, sammenholdt med analyserne af dens størrelse, fandt de at Kleopatra har en massefylde på 3,6gr/cm3. Og i betragtning at det ER en jern-asteroide og at jern har en massefylde på 5gr/cm3, betyder det at den består af 30-50% luft!
Dermed er Kleopatra ikke en jernklump, mens snarere end bunke småsten, som er holdt sammen af tyngdekraften. Det skyldes givetvis at dens form såvel som månerne, er vidnesbyrd om at den er vokset ved en kollision mellem to asteroider, der er blevet hængende sammen.
Og deres analyse viser at det ikke kun gælder Kleopatra, men også asteroiderne 87 Sylvia (280km i diameter), 90 Antiope (86km), 121 Hermione (190km) og 22 Kalliope (166km).
Kilde: Berkeley