Print
Parent Category: Solsystemet
Category: Asteroider

Lille asteroide

Nytårsnat observerede robot-teleskoper en lille asteroide på 2-3meter, som sandsynligvis ramte Jordens atmosfære over Atlanterhavet senere på dagen

Automatiske robotteleskoper fra Catalina Sky Survey i Tuscon USA, registrerede lige efter midnat nytårsmorgen, en lille asteroide. Fundet blev hurtigt fulgt op af observationer som bekræftede banen.

Men da den var meget tæt på Jorden og dermed bevægede sig meget hurtig på himlen, var den væk inden man kunne analysere den nærmere.

asteroiden 2014 AA

Flere uafhængige analyser af dens bane bekræfter at den sandsynligvis har ramt Jordens atmosfære over Afrika og Atlanterhavet 21 timer senere.

Den dybfrosne sten har dog sandsynligvis ikke overlevet turen ned gennem atmosfæren, men er flækket eller eksploderet på grund af varmen, da den indtrådte i atmosfæren.

I 2008 fandt man en lignende asteroide på 2-3meter som blev kaldt 2008 TC3, som eksploderede i atmosfæren over Sudan uden at skabe ødelæggelser.

Det skaber dog et gevaldigt overlydsbrag når en sådan asteroide  trænge gennem atmosfæren med  en hastighed på 10-15km/s. Man vil derfor analysere data fra lyttestationer rundt omkring, for at se om man kan finde signalerne og evt. triangulere sig frem til hvor den præcist er trængt ind i atmosfæren og evt. faldet ned.

Kilde: NASA Asteroidwatch