Print
Parent Category: Solsystemet
Category: Asteroider

NEO asteroide passage forbi Jorden

Da asteroiden Apophis blev opdaget i 2004 skabte den en del uro, fordi man ikke kunne udelukke at den vil ramme Jorden i enten 2029 og 2036. Usikkerheden er siden blevet manet i Jorden, men ikke helt, og astronomerne følger den stadig nøje ...

Asteroiden 2004MN - som senere blev døbt Apophis - er aldrig blevet observeret i detaljer, men man har observeret den ved hjælp af radar med Arecibo radioteleskopet ved 13cm bølgelængde. Man har dermed kunnet identificere den som en LL chondrit asteroide som har en massefylde på 3-4kg/cm3, ligesom man har kunnet se at den har en lidt aflang form og synes at være glattere end de fleste asteroider. Den bevæger sig rundt om Solen med en hastighed af 5,87km/s i en svagt elliptisk  bane mellem Mars og Jorden

Så den er ikke stor, men alligevel tung, og med en hastighed i forhold til Jorden på 12,59km/sek, vil et nedslag på Jorden udløse en en energi der svarer til ikke mindre end 510megaton TNT!

Og så kommer det alarmerende; Med en elliptisk bane der fører den indenfor Jordens baneradius, krydser den Jordens bane hvert andet år. Jorden som bevæger sig hurtigere rundt, krydser Apophis' bane hvert år den 13 april. Nu skal både Jorden og Apophis være i nærheden af det sted hvor banerne krydser hinanden på samme tid, og når nu Jorden har en bane-omkreds på næsten en milliard kilometer, er det jo ikke meget mere sandsynligt end at vinde i lotto.

Men da man opdagede Apophis. erkendte man hurtigt at de vil mødes i 2029 og i 2036!

Asteroiden Apophis's bane ved jordpassagerne 2034 og 2036

Nærmere analyser af dens bane har vist at 2029 passagen, hvor den passerer Jorden i en afstand af 29470km ikke udgør nogen risiko, mens 2036-passagen vil ske i en afstand af kun 3382,8km!

Men dens bane kan påvirkes lidt af den tætte passage i 2029, så selvom risikoen ved 2036-passagen lige nu er beregnet til 1/45.000 kan det ændre sig; For nye modeller og beregninger viser at solvinden og mindre asteroide-nedslag på den, hver især vil kunne ændre dens bane op til nogle hundrede km i løbet af de næste 22år. Dermed skal man naturligvis også være nøje opmærksom på hvad der sker når den passerer så forholdsvist tæt forbi Jorden, som den gør i 2029.

Heldigvis vil baneændringer rent statistisk med størst sandsynlighed føre den længere væk fra Jorden, fordi retningen "mod nedslag" kun er et målområde på 30graders retning, mens de resterende 330graders retninger vil føre den længere væk fra Jorde.

Hvis det kommer dertil at man skal gøre noget aktivt for at ændre dens bane, så skal det ske i god tid. For selv hvis man sendte en tung satellit ned på den med stor fart, vil det kun ændre dens bane med en meget lille vinkel, som vil flytte dens bane nogle 100 km over 7år. Derfor er der mange astronomer er følger den nøje. for at se hvad vej den evt

Men passager i 2036 vil være den tætteste passage af en asteroide af den størrelse man i gennemsnit vil se hvert 800år, så man kan godt sætte kryds i kalenderen ved 13 april 2036.

LÆS MERE om Apophis hos NASASe liste over Apophis's passager forbi Jorden