Temperaturkort over asteroiden Apophis

Der er 120.318 katastrofe-teorier på youtube, og en af dem der går hyppigst igen, er den enigmatiske asteroide Apophis, som vil passere tæt forbi Jorden i 2029 og 2036.

Igår passerede den Jorden i en komfortabel afstand af 14,5mio.km hvor ESA's Herschel rumteleskop studerede den nøje ...

Grunden til hysteriet omkring Apophis er, at man da den blev opdaget i 2004 beregnede en 2,9% sandsynlighed for at den vil ramme Jorden, når den krydser vores bane i 2029 og at man godt kunne se at den er ret stor. Den blev først katalogiseret som 2004 MN4, men er senere blevet døbt (99942) Apophis.

Dens bane er naturligvis siden blevet studeret meget nøje,  og man kan nu sige med sikkerhed at den vil passere Jorden i en afstand af 36.000km. Det er også tæt på: Kun 9% af afstanden til Månen, og den kommer til lige at skøjte henover- eller gennem de geostationære satellitters bane.

Selvom man er sikker på at dens nuværende bane tager den sikkert forbi Jorden, kan man dog stadig ikke være HELT sikker, fordi der er flere - meget små - påvirkninger der kan ændre dens bane ganske lidt, og dermed skaber lidt usikkerhed om banen

Så selvom passagen forbi Jorden igår, fra en afstand af 14,5 mio.km ikke på nogen måde var spektakulær, blev den alligevel studeret nøje af bla. ESA's Herschel rumteleskop.

ESA's Herschel rumteleskops billeder af asteroiden Apophis

Billederne og målingerne af asteroiden har ført til at man har præciseret dens diameter til 325meter +/-15%, hvor man hidtil har vurderet den til "kun" at være 270m i diameter.

Desuden fik man lavet et nøje temperaturkort over den (billl. øverst), som kan være med til at præcisere hvordan Solens strålingstryk kan påvirke dens bane og dermed gøre os sikrere på dens bane.

Den næste kendte asteroide der passerer tæt forbi Jorden, er den 57m store asteroide 2012 DA14 der passerer Jorden i en afstand af kun 34.500km 15 februar i år. Det er altså tættere på end Apophis i 2029 og tværs igennem de geostationære satellitters bane-radius!

Kilde: ESA