I 2029 og i i 2036 passerer den 210 x 330m store asteroide 99942 Apophis Jorden, i en afstand af kun 35.000

Men bare rolig; Ifølge NASA's - og flere andres - beregninger er der  kun en meget lille risiko for at den kunne ramme Jorden. For den bane er kendt ned til små detaljer, og skulle der ske ændringer, er chancen størst for at de vil føre den længere væk fra Jorden.

Men nye modeller fra universitetet New York City College of Technology, er der et meget væsentligt hul i baneberegningerne; For ved den første passage påvirkes asteroiden af Jorden; Tyngde-effekten er taget med i beregningerne, men tidevandseffekterme - og det træk de udgør på asteroidens bane - er ikke medtaget.

Apophis bane-usikkerhed

Det er ikke sjusk at tidevandseffekter ikke er med, men de mere detaljerede dynamiske effekter af tætte passager er et område man førest for nylig er begyndt at få mere viden om Dels pga. adskillige besøg på asteroider og kometer de sidste ti år, men også på grund af den stadigt større datakraft man har til rådighed.

Konsekvenserne ved et nedslag, eller bare en passage gennem atmosfæren, vil være enorme, når et så stort legeme pløjer sig gennem atmosfæren med en hastighed på 15-16 kilometer pr. sekund, som Apophis.Og det er ikke kun "Apophis-feber" for stort set hver måned, passerer en meterstor asteroide Jorden indenfor Månens bane. Fx. Passerede 2 asteroider Jorden i Sept. 2010 i en afstand af hhv. 78.000 og 232.000km

Derfor har man også beregnet en del på hvordan man evt. kan afbøje en asteroide. Et af de problemer man står overfor i en sådan situation er, at det mest oplagte forsvar A-våben, vil omdanne en evt. truende asteroide til en næsten lige så farlig byge af sten, i stedet for et stort nedslag.

LÆS MERE på New York City College of Technology
LÆS OGSÅ om baneberegningerne hos NASA