Print
Parent Category: Rumfart
Category: Rumteleskoper

I går opsendte en raket fra Indien et nyt rumteleskop kaldet BRITE. BRITE ikke bare verdens mindste rumteleskop, men er med sine 20x20x20cm og kun 7kg den hidtil mindste astronomiske satellit. Den skal holde øje med stjernernes lysvariationer over længere tid. (med video)

Fordelen ved det lilel rumteleskop er, at den er lettere at navigere, så man hurtigt kan 'surfe' rundt og observere det ene efter det andet objekt.

Ligesom Kepler rumteleskopet skal den observere stjernernes lysstyrke og position, for at se om de ændrer sig. BRITES mål er ikke exoplaneter, men selve stjernerne: BRITE skal kortlægge de nærmeste stjerners lysvariationer over længere tid. Hidtidige rumbaserede observationer af stjerner har lavet meget nøjagtige kontinuerte målinger over kortere perioder. BRITE skal derimod besøge nogle udvalgte satellitter med regelmæssige mellemrum, så man istedet kan se lysvariationer over måneder og år.

Grunden til at det er bedre at observere lysvariationer fra rummet er, at vejret og dermed atmosfæren  over jordbaserede teleskoper ændrer sig, så man ikke kan vide om et lysfald skyldes vejret eller noget der rent faktisk sker derude.


Derudover er BRITE forberedt til at skulle samarbejde med andre små lignende rumobservatorier, så man kan koble dem sammen i netværk


Kilde: University of Toronto