Rumteleskoper

TESS rumteleskopetNASA's TESS rumteleskop (Transiting Exoplanet Survey Satellite) som blev opsendt i forgårs, er kommet godt op og er i sin planlagte bane. De næste 60dage vil gå med at få den ind i sin endelige bane og checke instrumenter. Derefter vil den bevæge sig i en 13,7dages elliptisk bane om Jorden, som vil gøre det muligt at sende hele billeder tilbage til Jorden og ikke kun data.

TESS skal lede efter exoplaneter på samme måde som Kepler rumteleskopet, men hvor Kepler skulle finde ud af hvor almindelige planeter er, skal TESS lede efter exoplaneter om vores nærmeste nabo-stjerner, som vi vil kunne se direkte med større teleskoper.
Se 'NASA Planet Hunter on Its Way to Orbit' fra NASA
TESS exoplanet jæger rumteleskopetKepler rumteleskopet som indtil nu har opdaget ca. 3000 exoplaneter i et afgrænset udsnit af himlen, var at afgøre hvor almindelige planeter. Men dens afløser som nu står klar til opsendelse onsdag har en anden mission. TESS hedder den ( Transiting Exoplanet Survey Satellite). Og TESS skal godt nok også finde exoplaneter om andre stjerne på samme måde som Kepler. Men den skal primært lede efter planeter om vores nabostjerner, som vi skal kunne studere direkte med store teleskoper, for at studere deres atmosfære og lære mere om andre stjenrer end vores 8 hjemlige planeter.
Følg med på TESS's missionpage hos NASA
ASTERIAs første billeder
Cubesat mikrosatellitten ASTERIA (Arcsecond Space Telescope Enabling Research in Astrophysics ) som blev Nov. 2017, har lavet sine første observationer. Den blev i første omgang opsendt til ISS, hvorfar dne blev sendt ud i sin bane om Jorden.

Asteria er bygget af 6stk 10x10x10cm Cubesat-elementer og er dermed kun 10x20x30cm og vejer 10kg. Det er en teknologi demonstration der skal vise at man kan lave sub-buesekund observationer med små lavpris sonder. Målet med Asteria var dermed at lave en længerevarende observation af en klar stjerne, med en pegenøjagtighed på buesekund. Og det er nu lykkedes skriver NASA
Håbet er at små satellitter som denne kan studere enkelte mål uabrudt over længere tid (som store rumteleskoper ikke kan), medbriges som droner på interplanetariske missioner og lignende.

NASA er ved at planlægge deres næste store rumteleskop; Wide Field Infrared Survey Telescope (WFIRST). WFIRST skal være et 2,4m teleskop ligesom Hubble. Men den vil få en kortere brændvidde så dens store 300 megapixel sensor vil dække et 100x så stort synsfelt som Hubble rumteleskopet!
WFISRT skal kortlægge store dele af himlen, for at afklare hvordan stof er fordelt og struktureret , og hvordan universet har udviklet sig.
WFIRST forventes at kunne blive opsendt midt i 2020'erne, hvor den sammen med det 8m store James Webb teleskop skal erstatte det aldrende Hubble rumteleskop
Kilde NASA Goddard spacecenter
Voyager 1 vækket til live Voyager 1 sonden som blev opsendt i 1977, blev i torsdags vækket til med en kursjustering . Med kursjusteringen er dens solpaneler rettet mere præcist mod Solen og hovedantennen mod Jorden, så signalet den får lidt mere strøm og signalet lidt tydeligere. Dermed håber NASA at kunne forlænge dens mission yderligere 2 år.

Voyager sonden passerede i sommers Heliospausen og er nu i det interstellare rum, 140AU eller 22 mia. km fra Solen. Det var reservemotorerne der blev brugt til justeringen som kaldes en "trajectory correction maneuver," eller TCM. Sidst de var i brug var i 1980 - 37år siden!
Voyager 1 Fires Up Thrusters After 37 Years fra NASA