Rumteleskoper

Rummet er ikke altid så tomt som man skulle tro; For de indre planeter spreder tilstrækkeligt støv omkring sig, til at sprede sollyset og genere rumteleskopernes dybeste optagelser. derfor skal det kommende rumteleskop EZE have en skrå bane der løfter det op over zodiakal-lyset

LÆS MERE hos NASA

Solar Probe Plus

Det kommende solobservatorium "Solar Probe Plus" (SPP) som skal studere Solen meget tæt på, er kommet videre i sin design-fase og nærmer sig produktionsfasen. SPP skal efter planen opsendes i 2018.

Forestil dig et teleskop der er 30x større end Jorden... Ved en test i november arbejdede Effelsberg 100m radioteleskopet sammen med den 10m store antenne på RadioAstron, som på det tidspunkt var 100.000km fra Jorden om at observere quasaren 0212+735. Derved fik man en opløsning som svarede til en "virtuel" diameter på de 100.000km der var mellem de to antenner. Spektr-R som systemet kaldes skal testes videre og udvides til en afstand af 360.000 km

LÆS MERE på Max Planck Instituttet


Røntgen stjernehimlen af Fermi

Man er kommet til en endelig enighed om det kommende røntgen-rumteleskop eROSITA som skal erstatte ROSAT som blev opsendt for 20år siden. eROSITA skal undersøge den mellemhårde røntgenstråling op til 10KeV med en hidtil uhørt opløsningsevne og følsomhed.

Kilde: Max Planck Instituttet

Spejlene til det  James Webb rumteleskopet som skal opsendes i 2016 bestod sidste uge væsentlige tests. De 21 stk guldbelagte 1,5 meter spejle, som skal sættes sammen til en stor hexagonal blev testet ved temperaturer op til 1500oC, styrke-testet mm.

Kilde: James Web's hjemmeside