Astro-H røntgen rumteleskopet

Japans og Canadas planer om at lave et røntgen rumteleskop har passeret en vigtig milepæl. Astro-H røntgen rumteleskop vil dermed blive opsendt i 2014. Det vil give langt mere fokuserede billeder end de hidtidige røntgen teleskoper

Problemet med at fokusere røntgenstråler er at røntgenstrålerne har det med at fare lige gennem spejle og CCD'ere. Dermed skal der en helt anden form for optik til end man er vant til. Det gør man så ved at afbøje røntgenstrålerne lidt af gangen med flere sæt spejle, så strålerne rammer dem i en lav vinkel og dermed "slår smut" henover glasset.

Illustrationen her viser optikken som blev brugt i Chandra røntgen rumteleskopet


Men forskerne har fundet en ny og bedre måde at gøre det på. Derfor er de enedes om at lave et nyt rumteleskop der vil give betydeligt mere fokuserede billeder end Chandra, som kun viser røntgenstrålerne som en spøgelsesagtig tåge henover optiske billeder, som det ses på billedet her til højre.

(Røntgen er vist med blåt)


Her er skemaerne for det kommende Astro.H røntgen rumteleskop. Den bruger egentlig samme princip som Chandra, men er forfinet  så den vil kunne vise rigtige røntgen-detaljer


“Astro-H X-ray Mission” skal opsendes i 2014. Det  sker i et samarbejde mellem Japans Aerospace Exploration Agency (JAXA) og Canadian Space Agency (CSA).

Kilde: Astro-H's hjemmeside