Rumteleskoper

I går opsendte en raket fra Indien et nyt rumteleskop kaldet BRITE. BRITE ikke bare verdens mindste rumteleskop, men er med sine 20x20x20cm og kun 7kg den hidtil mindste astronomiske satellit. Den skal holde øje med stjernernes lysvariationer over længere tid. (med video)

Amerikanske forskere foreslår efter sidste uges nedslag i Rusland, et "directed energy orbital defense system" kaldet DE-STAR. Systemet skal bestå af en række solspejle som skal fokusere en del sollys på eventuelle truende asteroider, og derved opvarme og fordampe en del af deres overflade. Ikke for at smelte dem, men for at skabe en jet-effekt fra dampene som kan flytte deres bane væk fra Jorden.

Kilde: University Center Santa Barbera

Venus

Japanske JAXA er ved at færdiggøre et nyt UV-rumteleskop, som skal observere de indre planeter Venus's, Jorden's og Mars's ydre atmosfærer. Derudover skal den kun 320kg tunge satellit også test en ny type lithium-ion sol-batterier. Teleskopet bliver opsendt til en bane ca. 1000km over Jorden.

Kilde: Jaoanske New Straits Times

ESA's enorme submilimeter rumteleskop Herschel er ved at løbe tør for kølevæske og vil dermed ende som 3,4tons rumskrot 1,6 mio km fra Jorden i Lagrange1 mellem Solen og Jorden.

Herschel's Helium-forsyning forventes at løbe tør i marts måned.

Kilde: Institute of Physics, Frankrig
LÆS MERE om Herschel hos ESA


Cheops rumteleskopet

ESA har annonceret bygningen af et nyt rumteleskop ved navn Cheops (CHaracterising ExOPlanets Satellite) som skal studere allerede kendte nærliggende exoplaneter og exoplanetsystemer.

Den vil kunne analysere exoplaneternes atmosfærer når de passerer ind foran deres moderstjerne set fra Jorden, og skal opsendes i 2017

Kilde: ESA