Rumteleskoper

ASTRO-H røntgen rumteleskopet der skal opsendes i 2015

Nogle af universets voldsommeste fænomer udsender mest røntgen-stråling - det gælder quasarer, sorte huller, supernovaer, supernovarester og meget andet. Heldigvis stopper atmosfæren røntgenstråling, så de kan kun ses fra rumteleskoper. Når Japan næste opsender deres Astro-H, vil man kunne opløse røntgen-spektret 20x så godt som NASA's Chandra røntgenrumetelskop er istand til.
Det svarer til at gå fra et 4-farvers billede til et 256-farvers billede af røntgen universet

Kilder: RIKEN Research og JAXA

ESA's nye rumteleskop Gaia som blev opsendt 13 december, er på plads i sin bane om L2 og har taget de første testbilleder med sit gigapixel-kamera - Den største  CCD der nogensinde er opsendt.

NASA og JAXA (Japan) har offentliggjort datoen for opsendelse af deres Global Precipitation Measurement (GPM) Core Observatory satellit som er sat til 27 feb hvor den vil blive opsendt på en Japansk HIIa raket. GPM skal måle regn for at kortlægge Jordens vandcyklus som er en meget vigtig del af klimaudviklingen

Kilde: NASA

NASA Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer (NEOWISE) rumteleskop er blevet vækket til live igen, for at fortsætte med at lede efter nær-jord asteroider. Den var ellers lukket ned, fordi den ikke havde mere kølevæske og allerede har affotograferet IR-himlen 2gange.

Kilde: NASA/JPL


ESA's infrarøde rumteleskop Herscel som var aktivt fra 14/5 2009 indtil dens sidste observation 29/4 2013, nåede at tage 37.000 billeder, som illustreres som en tidslinie i videoen her
Kilde: ESA