ESA, NASA og Japanske JAXA planlægger sammen at lave et enormt røntgen rumteleskop, med et "spejl" på ikke mindre end 3meter i diameter allerede i 2013!

Det lyder måske som det rene Science fiction, men er faktisk så langt fremme at det er planlagt opsendt i 2013.

Spejlet som får en diameter på 3meter har en brændvidde på 20meter og et effektivt areal på 1300m2

Det enorme spejleareal skyldes at det kræver et noget specielt optisk system at stoppe røntgenstråling som jo ellers kan passere igennem tynde  spejle. Et tykt spejl vil naturligvis stoppe røntgenstrålerne, men dels vi det være for tungt til rum-brug, og dels vil de røntgenstråler der absorberes i spejlet istedet for at blive reflekteret på overfleden jo ikke komme til at nå fokus.

Derfor laver man et specielt "vaffel" spejl system af tynde reflekterende overflader som ikke absorberer røntgen strålerne men reflekterer en vis procentdel af dem. de røntgenstråler som har passeret de første spejlvaffel rammer så en anden og en tredie, indtil man har fået reflekteret en passende høj prcentdel.

Det stiller også særlige krav til CCD'en, men det er en teknologi der er kendt fra medicinal industrien, selvom man naturligvis gerne vil have en CCD der holder længere end en normal tandlæge-CCD.

IXO som det kommer til at hedde (International X-ray Observatory) får en opløsningsevne som vil gøre det muligt at se dannelsen af de supermassive sorte huller og studere stjernedannelser som er gemt dybt inde i tætte kosmiske støvskyer

Kilde: Physicalich und technicses Bundesanstalt