rumteleskopet IRAs driver nu rundt som et tonstungt stykke rumskrot
Det infrarøde rumteleskop IRAS som blev opsendt i 1983, er forlængst slukket og udenfor kontrol. Sidste uge udsendte Geolabs en række tweets, om stor risiko for en kollision 30/1 med en slukket militærsatellit GGSG-4 fra 1967, som de beregnede ville passere hinanden i en afstand af kun 15-30m!
Umiddelbart vurderede man risikoen til 1/100, men da man fandt ud af atGGSG-4 har en 18m lang arm, hævede man risikoen til 1/20. Og problemet med satellitter som IRAS og GGSG-4 er at man ikke havde mulighed for at gøre noget for at undgå en mulig kollision, som ville have skabt en kaskade af ny rumskrot. Så man kunne kun kigge på og håbe det bedste ... Og heldigvis skete der intet!

De sidste måneder af 2019, har man både måtte flytte ISS og et af ESA rumteleskoper, som begge var i risiko for at blive ramt af nogle af Space-X's nye internet-satellitter. Så med udsigten til ti-tusinder af kommercielle satellitter og udviklingen af militære stealth-satelitter, vil situationer som denne, blive både hyppigere og sværere at holde øje med.
Så alle rumfartsorganisationer råber op om at der er brug for krav og reguleringer af den voksende rumindustri nu,skriver professor Grogory Cohen på 'The Conversation'