Rumfart

Orion opsendelse
NASA er klar til den første fuldskala test af deres kommende flagskib til bemandet rumfart: Orion modulet, som skal opsendes torsdag 4 dec.
Selvom den ligner en større udgave af Apollo modulerne, er den i praksis afløseren for rumfærgerne, og skal også være basis-modulet i de første bemandede missioner ud i solsystemet

LÆS MERE hos Orion's hjemmeside hos NASA
Sentinel 1aI film ser man ofte at man kan få detaljerede satellit billeder hentet ned online, men i virkelighedens verden er det stærkt begrænset af noget så banalt som databåmdbredde. Derfor har ESA udviklet et laserlink-system kaldet EDRS (European Data Relay System), som vil gøre det muligt at transmittere data med gigabit laserforbindelse fra jordovervågningssatellitter.
Sentinel 1A er en af de første som er beregnet til at udnytte disse muligheder

LÆS MERE om EDRS hos ESA og om Sentinel 1A
ESA's IXV genindtrædenTesten af ESA's nye rumfærge IXV (Intermediate eXperimental Vehicle) som skulle have foregået 18 nov, er udsat indtil videre. ESA skal først analysere data fra den forrige fligth-test. IXV blev opsendt østover på en Vega-raket, til en lav sub-orbital bane så den skulle falde ned i atmosfære igen, henover Stillehavet. Men denne bane er ikke prøvet før med Vega raketten, så der var flere data der skulle gennemgås inden den endelige test.

Kilde: ESA
NASAs første færdige Orion-modul til bemandede missionerNASA er blevet færdige med det første Orion-modul til bemandede rumrejser. Orion modulet som opsendes på toppen af en "almindelig" raket skal dels erstatte rumfærgerne, men er også bedre egnede til længere missioner som fx Måne- og Mars missioner. Den ligner lidt de gamle Apollo-kapsler, men er væsentligt mere rummelig.

Kilde: NASA

Subcategories

<a href="http://en.wikipedia.org/wiki/ISS" target="new">ISS</a> International Space Station er en rumstation der drives af USA, Europa, Rusland og Japan, som blev påbegyndt i 1994 og skal være færdig i 2011.