Rumfart


ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) som er ved at blive bygget i Frankrig, er et internationalt samarbejde om at bygge den første fusionsreaktor som skal lave fusionsenergi på samme måde som Solen, uden radioaktive biprodukter. Problemet har været de ekstreme temperaturer der skal til, som indtil nu har krævet mere energi at holde i ave i magnetfelter, end fusionsprocessen kan generere. Men ITER skal efter planen kunne producere 500MW. En del af løsningen har været at bruge raket-teknologi fra ESA.
LÆS 'Burning like the sun' hos ESA

ESAs Sentinel 3a blev opsendt i weekenden. Under opsendelsen blev den filmet fra Finland, da den passerede henover et strålende nordlys!.
Sentinel satellitterne skal overvåge Jordens udnyttelse: Landbrugsarealer, skovrydning og andre miljøfaktorer der har betydning for fødevareforsyningen.
Kilde: ESA
28 januar 1986 eksplodere Challenger rumfærgen med 7 astronauter ombord. Det var en af rumfartens største ulykker - i al fald indtil Columbia eksploderede på vejen hjem i 1 feb 2003 - også med 7 astroanuter ombord.

Se Wikipedia
Opsendelse af Soyuz raket fra ArianespaceRuslands nuværende rumhavn 'Bajkanur kosmodrom' som er en af de travleste i verden, ligger i det lidt urolige kasakhstan.
Derfor har man siden 2010 bygget på en ny rumbase 'Vostochny Kosmodrom', som betyder 'rumhavnen mod øst'. den ligger nemlig over 5000km øst for Moskva
Basen som har 7 affyringsramper er blevet deltestet, men har modtaget delene til de første Soyuz raketter der skal opsendes fra basen.

Kilde: TASS
Den kinesiske rumskrot motor
Kina mener at have fundet en måde at fjerne rumskrot på, ved hjælp af en motor af et Vasimir design som kan omdanne rumskrot metaller til ioniserede gasser, der kan drive det rumskib der skal indfange rumskrottet ved hjælp af et stort net.

Kilder: Technology Review, arXiv og Adastra

Subcategories

<a href="http://en.wikipedia.org/wiki/ISS" target="new">ISS</a> International Space Station er en rumstation der drives af USA, Europa, Rusland og Japan, som blev påbegyndt i 1994 og skal være færdig i 2011.