Marssonder

Schiaparelli  er landet på Mars
Schiaparelli er landet på Mars
Schiaparelli er landet på den røde planet ESA modtog for et par timer siden signaler fra Schiaparelli landeren, som bekræftede at landeren er landet på Mars og fungerer som den skal.

TGO satellitten (Den del der forblev i kredsløb) sendte også et OK-signal, efter at den efter adskillelsen dukkede frem fra planetens natside, så det ser ud til at ESAs Exomars mission er en succes!

Schiaparelli landings blog
ESAs Exomars sonde og lander
ESAs Exomars sonde og lander

Kl. 16.30 idag, adskilles den Europæiske Schiaparelli Mars-lander fra Trace Gas Orbiter moderskibet om Mars, for at begynde nedstigningen til Mars. Nedstigningen vil tage et par dage, så det er først onsdag 19/10 Schiaparelli vil lande på Meridanum Planum sletten

FØLG MED på EXOMARS livecoverage
ESAs Exomars sonde ankommer til Mars
ESAs Exomars sonde ankommer til Mars
ESAs Marssonde Exomars går i kredsløb om Mars 19 oktober. Sonden medbringer 2 hovedinstrumenter: Trace Gas Orbiter (TGO) og Schiaparelli landeren som skal lande på Mars!
Det engelske ruminstitut prøvede at lande deres Beagle2 sonde på Mars i 2003, men den fejlede under nedstigningen. Så hvis Schiaparelli landingen går godt, vil den blive den første Europæiske lander på Mars. Schiaparelli er primært et forsøg på at mestre selve landingen, og hvis den går godt vil ESA forsøge igen med en rigtig lander igen om et par år.
TGO skal undersøge Mars's tynde atmosfære fra rummet. den vil dog først begynde sin operaion næste år når sonden er i et stabilt kredsløb og systemerne er testet af.

Kilde: ExoMars arrives at the red planet
ESA Mars landeren Schiaparelli's landingsplads
ESA Mars landeren Schiaparelli's landingsplads

16 Oktober vil den Europæiske Mars lander Schiaparelli, separere fra ExoMars moderskibet og begynde nedstigningen mod Mars overfladen. 3 dage tager det at udtræde af kredsløbet, hvorefter sonden skal lande på Meridiani Planum sletten, tæt på Miyamoto krateret. På billedet her er dens landingssted indrammet med en ellipse som angiver præcisionen for landingen.

Kilde: ' Spotlight on Schiaparelli’s landing site' fra ESA

For at fejre Curiosity roverens 4 års jubilæum på Mars, lancerer NASA et mobilspil, hvor man kan styre roveren rundt på Mars, for at styrke opmærksomheden på projektet. Samtidigt har Curiosity fået bevilget yderligere 2 års drift så den kan fortsætte lidt endnu.

Kilde: NASA Rover Game Released for Curiosity’s Anniversary. Se mere om spillet her