Marssonder

Udsigt over Perseverance Valley som er en del af kraterkantenDen gamle Opportunity rover som siden 2005 har kørt 45km på Mars, er ved at tage en tur rundt langs det 22km store Endeavour kraters kant. Specifikt undersøger man flere geologiske formationer, som tydeligvis er dannet af- eller påvirket af vind, vand eller processer der involverer væsker.
Roveren har stadig et problem med styringen på det ene forhjul, som ikke har virket i et årti, men man har netop 17 juni lykkedes med at rette op på hjulet, så det nu sidder fast i en bedre køreposition. Man nøjes dermed med at styre med kun 2 hjul som på en bil, men bare de bagerste Kilde: Mars Rover Opportunity on Walkabout Near Rim far NASA
Exomars landing sit på Mars ESA har udvalgt landingsstedet for Exomars roveren's 2020 mision. Det primære mål er Oxia Planum (Bill.), men man har et andet landingssted i kikkerten - Mawrth Vallis - ifald undersøgelser af Oxia Planum, skulle resultere i et frafald.
SE MERE på Exomars hjemmesiden
MAVEN sonden om Mars, undgår kollision med månen Phobos
Mars sonden MAVEN som har kredset om Mars i 2 år og studeret dens atmosfære, MAVENs bane er lidt speciel, så den krydser regelmæssigt både Mars's 2 måners baner, såvel som flere andre Mars-satellitter. Derfor var NASA forleden nødt til at ændre MAVENs bane, for at undgå en nær-kollision med mars-månen Phobos
Kilde: NASA Orbiter Steers Clear of Mars Moon Phobos fra JPL/NASA
ESAs ExoMars sonde
ESAs ExoMars sonde
ESA tegnede forleden kontrakt med Thales Alenia Space om at bygge den næste Mars sonde 'Exomars 2020' som skal opsendes i 2020. Den struturelle platform skal leveres allerede i februar 2017, hvorefter man begynder at montere strøm, navigation og instrumenter på platformen.

Full go ahead for building Exomars 2020 fra ESA
Mars rover
Mars rover
SA's nye Trace Gas Orbiter sonde (TGO) har sendt data til Jorden fra de to Mars rovere på overfladen. dermed er der nu 3 interplanetariske kommunikationssatellitter om Mars, som kan fungere som relæ til Jorden. Dermed kan roverne nu sende endnu flere data til Jorden.
Kilde: Europe's New Mars Orbiter Aces Relay Test