Marssonder


NASAs Mars Curiosity kan fejre 2000 dages fødselsdag på Mars - Dvs 2000 Jord-dage eller knap 5½ jord-år, skriver NASA påMars Curiosity celebrates Sol 2000. Curiosity befinder sig nu ved foden af Mount Sharp, som er det centrale bjerg i krateret den landede i.Dens nuværende udsigt (billl.) er et plateau som interesserer geologerne meget, fordi det kan indeholde vitale spor om kraterets våde fortid.

Mars roveren Curiosity har bore i klipper 15x siden landingen, men siden en del gik i stykker i dec 2016, har det været umuligt, fordi armen ikke kunne strækkes ud over stabilisatorerne. Men det er lykkedes at få boret i gang igen ved at bruge armens vægt og bypasse en sikkerhedssensor. skriver NASA

Curiosity roveren har nu tilbagelagt lidt over 18km i Gale krateret, siden sin landing i 2012. Nu er den begyndt sig opstigning af foden af det centrale bjerg. Dermed er den kommet op på en højderyg, hvorfra den kan overskue bunden af Galekrateret og dermed også dens hidtil tilbagelagte rute. Dermed har man kunnet lave et panorama der viser den nordlige kratervæg med den lange .laveflod "Peace Vallis" og endda et bjerg 70km nord for Gale krateret!
Kilde: https://www.jpl.nasa.gov/video/details.php?id=1518
Mars overfladenNår vi mennesker undersøger ting, kigger og rører vi på det. Det kan små robotsonder jo ikke. Men ESA er nu klar med et laser/kamera-instrument som kan det, som skal med den næste Mars-rover i 2020. Teknikken som går ud på at belyse materialet med en laser og se hvordan farven skifter, blev opdaget af den indiske forsker Chandrasekhara Raman, som i 1998 fik en nobelpris for effekten . ESA har udviklet metoden til rum-forhold og testet den i kalkminer, for at få "full-scale" test

Imens har andre forskere udviklet en håndholdt modulopbygget DNA sekventerings test som - i stedet for at lede efter indirektre spor af liv, kan finde selv de mindste spor af RNA/DNA i prøver og sige om de stammer fra liv. Deres metode er i første omgang
NASAs Mars rover for 2020
Næste gang Mars kommer tæt på Jorden, vil NASA i Juli/August 2020 vil opsende den næste rover til Mars. Den er bygget over samme chassis som Curiosity roveren og vil dermed også være på størrelse med en bil.
2020 roveren vil medbringe et større bor og analyseinstrumenter som også kan spore tidligere mikrobielt liv, og den vil kunne medtage interessante fund, som en eventuel senere Mars-return mission kan tage med tilbage til Jorden.
Man har udvalgt 3 områder hvor man mener der er bedst chance for at finde spor af liv: Gusev-krateret, Jezero-krateret og det nordøstlige Syrtis plateau.
Se Mars 2020 mission page hos NASA