Marssonder


Curiosity roveren har nu i et år udforket et område kaldet Vera Rubin Ridge i det 154km store Gale krater .Nu er den klar til at køre videre til næste mål, som er et ler-rigt område kaldet "Glen Torridon". Derfor har man lavet et 360 graders panorama med mastekameraet for at orientere sig inden den videre færd skriver NASA.
På billedet ses Mount Sharp bjerget th. og lige for foden af det, et mørkt område som er dens næste mål Glen Torridon. I baggrunden anes Gale-kraterets ydre bjergvægge og før/under det kraterbunde.

ESA har passeret en væsentlig milepæl for en fremtidig Europæisk Mars-rover mission; Den selvkørende rover SherpaTT kørte en 1,3km lang strækning i et Mars lignende ørkenlandskab helt på egen hånd, samtidigt med at dens videnskabelige instrumenter registrerede og alarnerede om et potentielt interessant fund på vejen skriver ESA.

De hidtidige Mars rovere kører i et meget astadigt tempo af hensyn til strøm, men også for ikke at køre galt, når der er 10-20minuters forsinkelse på signalet mellem Jorden og Mars. Men med den nye selvkørende teknologi har man muligt for at køre væsentligt hurtigere.
Mars-roveren Curiosity Når Mars2020roveren lander på Mars, vil det for første gang være muligt at høre rigtige lyde fra Mars - takket være et dansk firma fra Allerød.
DPA Microphones skriver i en pressemeddelelse, at de har fået kontrakt med NASA/JPL om at levere en "d:dicate™ 4006 Omnidirectional Microphone" i 2019. Det er en uhyre kompakt og robust mikrofon med høj lydkvalitet, som vil gøre det muligt at høre vind, støvdjævle og sandets knirken under roveren.
InSight's 2,2meter store solpanel udfoldet
Efter landingen på Elysium Planitia 26 november, har InSight haft travlt med systemchecks, folde det 2,2meger store solpanel (billedet), og den 2 meter lange robotarm ud. Lige nu vurder man hvor omkring landeren man skal placere 2 instrumenter - et seismometer og en 'heat flow probe' ved hjælp af robotarmen, skriver NASA

Cubesats er små billige standardkomponent rumsonder på kun 10x10x10cm med indbyggede solpaneler, navigation osv, som også kan sættes sammen som byggeklodser til lidt mere avanceret brug. Oftest opsendes de som ekstralast på opsendelser hvor der er lidt overskudskraft, men hidtil kun til missioner i lavt kredsløb om Jorden.

Mars InSigth landeren medbringer 2 små Cubesat satellitters om dermed for første gang bliver brugt på interplanetariske missioner. Budgettet for dette projekt er kun 19mio. $

Missionen hedder Mars Cube One (MarCo), men de to Cubesats som er døbt WALL-E og EVE (Opkaldt efter en Disney-film fra 2008), har fløjet parallelt med InSigth på vejen mod Mars i en afstand af 10.000km for at sikre mod uheld. WALL-E og EVE vil fortsætte forbi Mars og blive i en elliptisk bane om Solen. Deres formål er kun at være lytteposter eller relæstatuoner. Det er med andre ord en test, for at se om man kan bruge dem som små 'droner' på andre interplanetariske missioner, hvor der ikke er andre satellitter i nærheden, som der jo er om Mars.