Marssonder


Mars roveren Opportunity, som har kørt rundt på Mars siden sin landing i 2004 menes nu at være tabt.
Man har ikke hørt fra roveren siden 6 juni 2018, hvor den var gået i dvale pga. en global støvstorm på Mars, som varerede hele sommeren og sandsynligvis har dækket dens solpaneler med støv, så den ikke længere har strøm.
Da den blev opsendt var forventningen at den kun ville holde 3 måneder. Men efter at have kørt i 14år, tilbagelagt 45km og undersøgt 3 kratre har den overgået forventningerne med 60x og har dermed slået adskillige rekorder skriver NASA.
Man vil dog fortsat lytte efter signaler fra den, i håbet om at nok af støvet kan blive blæst af, til at roveren kan genetablere kommunikationen, inden elektronikken tager skade af den totale nedfrysning.

Curiosity roveren har nu i et år udforket et område kaldet Vera Rubin Ridge i det 154km store Gale krater .Nu er den klar til at køre videre til næste mål, som er et ler-rigt område kaldet "Glen Torridon". Derfor har man lavet et 360 graders panorama med mastekameraet for at orientere sig inden den videre færd skriver NASA.
På billedet ses Mount Sharp bjerget th. og lige for foden af det, et mørkt område som er dens næste mål Glen Torridon. I baggrunden anes Gale-kraterets ydre bjergvægge og før/under det kraterbunde.

ESA har passeret en væsentlig milepæl for en fremtidig Europæisk Mars-rover mission; Den selvkørende rover SherpaTT kørte en 1,3km lang strækning i et Mars lignende ørkenlandskab helt på egen hånd, samtidigt med at dens videnskabelige instrumenter registrerede og alarnerede om et potentielt interessant fund på vejen skriver ESA.

De hidtidige Mars rovere kører i et meget astadigt tempo af hensyn til strøm, men også for ikke at køre galt, når der er 10-20minuters forsinkelse på signalet mellem Jorden og Mars. Men med den nye selvkørende teknologi har man muligt for at køre væsentligt hurtigere.
Mars-roveren Curiosity Når Mars2020roveren lander på Mars, vil det for første gang være muligt at høre rigtige lyde fra Mars - takket være et dansk firma fra Allerød.
DPA Microphones skriver i en pressemeddelelse, at de har fået kontrakt med NASA/JPL om at levere en "d:dicate™ 4006 Omnidirectional Microphone" i 2019. Det er en uhyre kompakt og robust mikrofon med høj lydkvalitet, som vil gøre det muligt at høre vind, støvdjævle og sandets knirken under roveren.
InSight's 2,2meter store solpanel udfoldet
Efter landingen på Elysium Planitia 26 november, har InSight haft travlt med systemchecks, folde det 2,2meger store solpanel (billedet), og den 2 meter lange robotarm ud. Lige nu vurder man hvor omkring landeren man skal placere 2 instrumenter - et seismometer og en 'heat flow probe' ved hjælp af robotarmen, skriver NASA