Marssonder


Curiosity Mars-roveren som siden sin landing i Gale krateret i 2014, har nået det centrale bjerg i krateret og undersøgt et område med lerlag ved foden af bjerget. Nu har NASA fastlagt dens videre rute op ad bjerget.
Ruten går videre ind i området med lerlag, lang en lille højdekam kaldet Geliz Vallis Ridge og videre op gennem en kløft ved navn Gediz Vallis kanalen, som ligger i forlængelse af højderyggen. Op ad bjerget har man fra kredsløb konstateret svovlforbindelser, som man mener er resultatet af udtørring efter en periode med vand skriver NASA/JPL
NASA 2020 Marsrover som skal opsendes juli 2020
Næste gang Mars er tættest på Jorden i slutningen af 2020, vil NASA opsende en rover der er en forbedret udgave af den seneste rover. Grundlæggende ligner den Curiosity, men har:
- Forbedrede hjul, så den vil kunne køre bedre
- Forbedret navigation, så den vil kunne køre selv - uafhængigt og hurtigere.
- Et regulært bor, der kan bore langt ned i klipper,sten og overflade
- En lille helikopter (Drone) på 1,8kg som er en teknologitest til rekognoscering
- Den vil kunne høre lyde på Mars

Sonden med roveren skal opsendes i juli 2020 og forventes at lande 18 feb 2021 i Jezero-krateret på Mars, som er et49km stort krater i Isidis bassinet lidt nord for Mars's ækvator.
Se NASA/mars2020 missionepage.
NASAs
I juli 2002 når Mars igen er tæt på Jorden, opsender NASA endnu en rover til Mars,som skal lande i februar 2021. Men denne gang skal den også have en lille helikopter med, som nærmere en drone (se billede), som er drevet af en lille solcelle.

For at sikre sig at den nu også kan skabe opdrift nok TIL Mars's tynde atmosfære, testede NASA i februar dronen i et stort vakuum-kammer, hvor den holdt sig flyvende i 5cm højde i lidt over et minut i samme tryk som Mars's atmosfære. Det kan altså lade sig gøre!
Dronen der blev testet er lavet af 1.500 dele af kulfiber, aluminium og skumplast, er altså ikke en testmodel men selve den drone der skal med til Mars skriver NASA på NASA's Mars Helicopter Completes Flight Tests
Udsigt fra kraterkanten af det 130m store Endurance krater på Mars
Udsigt fra kraterkanten af det 130m store Endurance krater på Mars

Sidste forår inden NASA mistede kontakten med Opportunity Mars-roveren under sommerens støvstorm, brugte den nu tabte Marsrover 29 dage på at lave en mosaik af området og udsigten over det 130m store Endurance krater i Perseverance Valley på Mars.
Nu hvor NASA har opgivet at få kontakt med Opportunity igen, har de finpudset og udgivet mosaikken over området hvor Opportunity roveren idag står som et monument over menneskets rumforskning (eller affald, afhængigt af hvordan man ser på det :).

Mars roveren Opportunity, som har kørt rundt på Mars siden sin landing i 2004 menes nu at være tabt.
Man har ikke hørt fra roveren siden 6 juni 2018, hvor den var gået i dvale pga. en global støvstorm på Mars, som varerede hele sommeren og sandsynligvis har dækket dens solpaneler med støv, så den ikke længere har strøm.
Da den blev opsendt var forventningen at den kun ville holde 3 måneder. Men efter at have kørt i 14år, tilbagelagt 45km og undersøgt 3 kratre har den overgået forventningerne med 60x og har dermed slået adskillige rekorder skriver NASA.
Man vil dog fortsat lytte efter signaler fra den, i håbet om at nok af støvet kan blive blæst af, til at roveren kan genetablere kommunikationen, inden elektronikken tager skade af den totale nedfrysning.