Marssonder

Resterne af Beagle2
Det er lykkedes at finde resterne af den tabte engelske Marslander Beagle2, som forsøgte at lande i 2003.
I 2003 da ESA's Mars Express sonde gik i kredsløb om Mars, medbragte den et Britisk landingsmodul Beagle 2.

Beagle2 sonden blev adskilt fra Mars Express d. 19 december 2003 som planlagt og gik ned fra kredsløbet, hvorefter dens faldskærm også åbnede sig som planlagt. I denne fase kunne landeren ikke kommunikere med Jorden. Efter landingen havde man forventet at høre fra den igen d, 25 december, så det var et stort antiklimaks da der kun var ... stilhed.

Efter tabet af landeren vendte og drejede man alle komponenter og kommunikationer med sonden, men efter 1 års efterforskning, måtte man give op; Beagle2's skæbne var og blev et mysterium!

Beagle2 landede på kanten af Isidis Planitia, som er et nedslagskrater tæt på Mars's ækvator

Men nu mener NASA at de kan have lokaliseret landeren på Mars overfladen. På 3 billeder NASA MRO sonden har taget af området, er der en lille figur med en profil der ligner Beagle2 og dens 4 landings-airbags meget.


De første billeder af landeren kom ret kort efter forliset, men var ikke sikker på om det var den eller måske bare en pixel fejl eller kosmisk støj man havde registreret. Men nu er det lykkedes at finde den i nyere billeder også, som bekræfter at det faktisk er en genstand på overfladen, man har fotograferet.

I tilgift mener man også at have fundet dens faldskærm på billederne.

Mark Sims fra University of Leicester som var med i Beagle2 missionen er lettet over at man endelig har fundet sonden; "Hver juledag siden 2003 har jeg spekuleret over hvad der skete med Beagle2. Min jul i 2003 blev - ligesom mange andres der arbejdede på den - ødelagt af skuffelsen over ikke at få data fra Mars overfladen. Jeg havde ærlig talt opgivet nogen sinde at få at vide hvad der skete med Beagle2. Men billederne viser at vi var meget tæt på at nå målet"

Kilder: NASA, Beagle2-siden og Arizone State University"
Mara-DS: Et af forslagene til 2018 missionen
Mars One er et privat initiativ der vil forsøge at etablere en permanent beboelse på Mars. Indtil videre har over 100.000 meldt sig som frivillige til en enkeltbillet til Mars!
I 2018 vil Mars One opsende en test til Mars for at lave forundersøgelser; Lige nu har de 10 forsøg foreslået af universiteter, som skal til Mars i 2018, som skal forsøge at lave ilt, undersøge stråling eller andet.

SE FORSLAGENE på Mars-One
NASA's Roadmap til MarsNASA prøveopsender idag kl. 14 dansk tid deres Orion modul, som skal tage astronauter til en asteroide i 2025 og til Mars i 2030'erne - dvs om ca. 20år!
Dagens opsendelse vil være den længste tur for et modul der er beregnet til mennesker, siden den sidste Måneopsendelse for 40år siden.

LÆS MERE om NASA's roadmap til Mars og Orion's prøveopsendelse
Indiske ISRO's Mars sonde5 sonder kredser i øjeblikket om Mars. Så det var en stor mulighed for dem til at observere komet C/2013 A1 Siding Spring, da den passerede tæt forbi Mars søndag. Men passagen udgjorde også en risiko for satellitterne, som kunne blive ramt af dele fra kometen.NASA skriver at deres 3 sonder overlevede passagen, mens hverken ESA eller Indiske ISRO skriver nogle updates om problemer på deres blogs.
Der er endnu ingen billeder fra passagen, som først forventes at være hentet fra sonderne tirsdag.
SE Statusrapporter fra:
Mars Odyssey
Mars Reconnaissance Orbiter
MAVEN
ESA's Mars Express Blog
ISRO's Mars Orbiter Mission Blog
Indiske ISRO's Mars sonde i kredsløb om Mars
Den Indiske Mars sonde MOM er gået i kredsløb om Mars. Sonden skal bla. undersøge lede efter kilder til methan i Mars's atmosfære. Det bemærkelsesværdige ved Mars Orbiter Mission (MOM) er at den er lavet på et meget lille budget på omkring 400mio. DKK.

Kilder: ISRO update-side og ISRO MOM's facebook side