Resterne af Beagle2
Det er lykkedes at finde resterne af den tabte engelske Marslander Beagle2, som forsøgte at lande i 2003.
I 2003 da ESA's Mars Express sonde gik i kredsløb om Mars, medbragte den et Britisk landingsmodul Beagle 2.

Beagle2 sonden blev adskilt fra Mars Express d. 19 december 2003 som planlagt og gik ned fra kredsløbet, hvorefter dens faldskærm også åbnede sig som planlagt. I denne fase kunne landeren ikke kommunikere med Jorden. Efter landingen havde man forventet at høre fra den igen d, 25 december, så det var et stort antiklimaks da der kun var ... stilhed.

Efter tabet af landeren vendte og drejede man alle komponenter og kommunikationer med sonden, men efter 1 års efterforskning, måtte man give op; Beagle2's skæbne var og blev et mysterium!

Beagle2 landede på kanten af Isidis Planitia, som er et nedslagskrater tæt på Mars's ækvator

Men nu mener NASA at de kan have lokaliseret landeren på Mars overfladen. På 3 billeder NASA MRO sonden har taget af området, er der en lille figur med en profil der ligner Beagle2 og dens 4 landings-airbags meget.


De første billeder af landeren kom ret kort efter forliset, men var ikke sikker på om det var den eller måske bare en pixel fejl eller kosmisk støj man havde registreret. Men nu er det lykkedes at finde den i nyere billeder også, som bekræfter at det faktisk er en genstand på overfladen, man har fotograferet.

I tilgift mener man også at have fundet dens faldskærm på billederne.

Mark Sims fra University of Leicester som var med i Beagle2 missionen er lettet over at man endelig har fundet sonden; "Hver juledag siden 2003 har jeg spekuleret over hvad der skete med Beagle2. Min jul i 2003 blev - ligesom mange andres der arbejdede på den - ødelagt af skuffelsen over ikke at få data fra Mars overfladen. Jeg havde ærlig talt opgivet nogen sinde at få at vide hvad der skete med Beagle2. Men billederne viser at vi var meget tæt på at nå målet"

Kilder: NASA, Beagle2-siden og Arizone State University"