Marssonder


For at fejre Curiosity roverens 4 års jubilæum på Mars, lancerer NASA et mobilspil, hvor man kan styre roveren rundt på Mars, for at styrke opmærksomheden på projektet. Samtidigt har Curiosity fået bevilget yderligere 2 års drift så den kan fortsætte lidt endnu.

Kilde: NASA Rover Game Released for Curiosity’s Anniversary. Se mere om spillet her
NASA vil diskutere deres næste Mars-rover mission live på deres facebook side. De vil der løfte sløret for den teknologi og instrumenter den vil medtage, ligesom man kan spørge ind til de mere langsigtede mål. En unik mulighed for at høre NASAs teknikeres tanker og planer

NASA
Mars roveren Curiosity sætter nu kursen op ad Mounbt Sharp
Mars roveren Curiosity sætter nu kursen op ad Mounbt Sharp
Efter at have brugt de sidste par år på at passere- og undersøge Naukluft Plateauet, sætter Mars-roveren Curiosity nu kursen mod Mount Sharp, som er det centrale bjerg i det enorme krater den er landet i.
"Nu hvor vi har sik-saket os vej mellem klitterne og krydset plateauet, er vi drejet mod syd for at bestige bjerget foran os. Vi har sigtet efter denne kløft i terrænnet siden landingen. Det er et stort ø'jeblik for missionen!" siger Ashwin Vasavada fra JPL/NASA.

NASA
Mars roveren Curiosity's selfie
Mars roveren Curiosity's selfie. Mosaik af fotos fra MAHLI kameraet på roverens robotarm
Mars roveren Curiosity kører roligt videre på Mars, efter at have passeret et særligt uvejsomt plateau kaldet 'Naukluft Plateauet', for foden af Mount Sharp, som er det centrale bjerg i Gale krateret den er landet i. Inspektioner af roverens hjul og understel viser ingen særlig slid eller skader efter at have passeret plateauet. Undervejs har den iøvrigt målt hydrogen-indholdet i området vha gammaspektroskopi og har fundet væsentligt større mængder ca. 1 m under overfladen, som antuydre at der er meget vand under overfladen.
Se 'NASA Mars Rover Moves Onward After 'Marias Pass' Studies'
Kina vil til Mars i 2020
Kina vil til Mars i 2020
Kina har offentliggjort planer om at sende en rover til Mars om 4år - i 2020.
Kinas ambitiøse rumprogram, har indtil videre på under 10år haft succes med teknologiudvikling, 4 bemandede opsendelser, sammendokning i rummet (og dermed en lille "rumstation"), en Måne sonde og en Månerover - alt i alt en ret fantastisk track-record. Og kommentarerne fra flere kilder - fx BBC er at målet lyder realistisk!

Kilder: BBC og ABC News