NASA er ved at bygge en nu rover der skal efterfølge de to  nuværende Spirit og opportunity. Men hvad kan den som de andre ikke kan? Her er 5 ting der adskiller den fra de andre

"Mars Science Laboratory" roveren som har fået navnet Curiosity, er en del a  NASA's Mars Exploration Program.

Curiosity skal opsendes fra Cape Canaveral sidst i 2011, og lande på Mars i August 2012. Mens Spirit og Opportunity nærmest må betegnes som rekonoserings-køretøjer, er Curiosity et rullende laboratorium, med 10 instrumenter og et laser-bor. Dens mål er at finde ud af om Mars på noget tidspunkt har haft et klima hvor mikrobielt liv har kunnet udvikle sig, ved at finde steder der har kunnet bevare spor af eventuelt liv på Mars, eller give os en idé om hvor vi eventuelt kan finde det engang i fremtiden. Spirit og Opportunities mål var at finde spor efter vand.1. Hvor stor er den?:
Den er på størrelse med  en lille bil som Mini Cooperen. Dermed er den deobbelt så stor og fire gange så tung som  Spirit og Opportunity som landede på Mars i 2004, mens Pathfinderen som landede i 1997 kun var på størrelse med en mikrobølgeovn.

2. Hvor og hvordan skal den lande:
Man har udvalgt 4 områder som alle allerede er blevet knyttet til en tidligere våd periode i mars's historie, og som man dermed mener giver de bedste muligheder for at finde spor af liv. NASA observerer disse områder intenst og vil først udvælge det endelige landingssted senere. Mens de små rovere kunne lande med "airbags", går denne større ned med en faldskærm, som slippes lige inden landingen, hvorefter raketter bremser den sidste del inden de stærkt fjedrene hjul rammer Mars's overflade. det giver også en langt større præcision ved udvælgelsen af landingsstedet.

3. Instruments:
Curiosityvil bruge sine 10 instrumenter til at undersøge klipper., støv og atmosfæren. Dens laser kan bore små huller ned i klipperne som fordamper og dermed kan analyseres vha. spektroskopi på afstand. Spektroskoperne vil kunne identificere evt. organiske komponenter på lang afstand på denne måde. Derudover har den en kraftig arm der kan flytte sten og skovle prøver op på samme måde som Phoenix sonden gjorde det.

4. Store hjul:
Hvert af Curiosity's seks hjul har sin egen uafhængige motor og de forreste og bagerste har også hver sine styre motorer, så den kan vende på en tallerken. Med hjulenes fjedrende ophæng, vil den kunne passere forhindinger på op til 75cm.

5. Mere rover kraft:
Den store rover har et eksternt radioaktivt batteri, så den  vil kunne køre døgnet rundt og hele året på Mars, hvor de nuværende kun kører 1/3 af tiden. Den vil dermed både kunne køre hurtigere og længere end hvis den kun kørte på Solkraft


LÆS MERE på mars.jpl.nasa.gov