phobos gruntNæste år hvor Mars igen kommer tæt på Jorden opsendes der ikke mindre end 3 sonder til Mars: En kinesisk, en russisk og en amerikansk. Den ene - Phobos-GRUNT skal endda vende tilbage til Jorden med prøver fra Phobos.

Udover den amerikanske Curiosity Mars-rover opsender russerne en raket mod Mars som har to Mars sonder med; En kinesisk Mars-satellit og en halvvejs privat-financieret sonde til Phobos ved navn Phobos-GRUNT.

Phobos-GRUNT missionen er en lille sonde der skal lande på den største af de to Mars måner-phobos og vende tilbage til Jorden.

  • Phobos-GRUNT har to mål: Det ene er at lande på Phobos, samle en prøve og returnere til Jorden. Det andet er at den medbringer en række forseglede kapsler med udvalgte mikro-organismer som skal med tur-retur. Formålet med mikroberne er at afgøre om det er muligt for levende mikroorganismer at sprede sig fra planet til planet inden i meteoritter.

Phobos billeder fra ESA's passage af månen i sommers

Tidsplanen for opsendelsen er som følger:

2011 nov Opsendelse med kurskorrektioner 10 dage efter opsendelsen og igen 80 & 14 dage før ankomsten til Mars
2012 Okt Ankomst til Mars indtræden i en elliptisk bane på 800 x 80000 km om den, hvorefter den frigør den kinesiske YH-1 sonde
2013 Jan  Baneændringer til en 10 000 x 10 000km
2013 Feb Indtræden i en Phobos-synkron bane om Mars tæt på Phobos - mindre end 60 km fra Phobos
2013 Feb Landing på Phobos
2013 Mar Opsendelse fra Phobos
2013 Mar Indtræden i bane tilbage til Jorden
2014 Aug Ankomst tilbage til Jorden og nedsending af prøver

Kilde: Planetary Society