Månesonder

Sammneligniger af billeder af området fra før og efter GRAILS styrt

De fleste rumsonder ender deres liv stille i rummet, men ikke GRAIL sonden. Den blev bevidst sendt ned i et styrt i et krater ved Månens sydpol 17 dec. 2012, for at se om man kunne hvirvle vand-is op. Nu er det lykkedes LRO sonden at identificeret krateret som GRAIL efterlod.

Orionkapsel og ISS

Europæiske ESA og NASA er blevet enige om en fælles indsats for at nå en bemandet mission på Månen i 2017. Tanken er at bruge den Orion-kapsel som NASA er ved at udvikle, og samle det hele ved ISS ved hjælp af ESA's ATV-transportkapsel

SE MERE hos ESA og NASA


De to små GRAIL satellitter som har kortlagt Månens tyngdefelt, ender deres mission med et brag på mandag 17 dec. når de rammer Goldschmidt krateret nær Månens nordpol med 1,7km/s. De har nu affyret raketterne og er på vej ned, hvor de forventes at ramme Månen i morgen tidlig

Kilde: GRAIL missionpages og NASA

Apollo16 landingen

Værdifulde sten-prøver fra Apollo månelandingerne er dukket op bagerst i et lagerrum for veteraner i en kirke i USA. Ingen kan forklare hvordan de er endt der, men de kan være blevet givet væk af den daværende præsident Nixon.

Kilde: Star tribune


I 2003 opsendte ESA den lille SMART-1 månesonde. Efter at have brugt sit brændstof, blev den sendt ud af sin bane og endte sine dage på Måneoverfladen, som den ramte med 2km/s og dermed skabte et lille krater. på vej ned tog den denne mosaik af overfladen under sig.

Det er nu lykkedes at genfinde krateret og vraget af SMART1

LÆS MERE på SMART-1's hjemmeside