LADEE i kredsløb om Månen

Fredag 6 sept. opsender NASA deres Månesonde LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer), som skal studere Månens tynde atmosfære af støv og gasser, inden trafikken bliver for tæt deroppe.

LADEE skal bevæge sig i et meget lavt kredsløb over Månen, for at måle dens atmosfære i forskellige højder over overfladen.

Meteornedslag på Månen"Atmosfæren" stammer primært fra støv der hvirvles op efter meteornedslag. Noget af støvet drysser tilbage til overfladen, mens andet forsvinder ud i rummet. Men der er også en del der kommer langt op inden det falder ned, og det kan tilbringe ret klang tid om Månen, og virker dermed som en slags atmosfære.

Det haster også lidt, for der forventes en del Måneopsendelser de næste par år, som vil kunne "forurene" den skrøbelige atmosfære med fremmede stoffer, der vil gøre senere målinger upålidelige;  Google har udlovet en præmie til det første private hold der lander en rover på månen og kører en strækning deroppe, ligesom Kina og Indien vil lande et par sonder derop.

Så nu står LADEE klar på opsendelses-rampen til opsendelsen næste fredag. Dne forventes at være på plads inden årsskiftet

LADEE

LADEE er desuden et eksempel på et modulært rumskib, som er opbygget ovre en standard-krop for at gøre den billigere at designe-

Kilder: Mercurynews og LADEE's missionpage hos NASA