ISS

Den danske astronaut Andreas Mogensen under træning Den første danske astronaut Andreas Mogensen (Bill.) er en stor ting for Danmarks rumindsats. Men faktisk har Danmark mange arbejdspladser indenfor rumindustrien; Therma er nok den mest kendte, men der er også mange mindre firmaer som fx. GomSpace med 36 arbejdspladser.

Eftersom deres målgruppe i høj grad er offentlige projekter, burde Danmark - ligesom de fleste andre Europæiske lande inkl. Sverige og Norge, have et rumagentur til at varetage Danske interesser i rummet.
Det mener i alt fald både Aalborg Universitet og virksomhederne, som benytter astronautens opsendelse som en god lejlighed til at bringe det på bane.

SE 'Danmark bør have sit eget rumagentur' på DR
astronauterne med den danske astronaut Andreas Mogensen th. Den danske astronaut Andreas Mogensen, som skal opsendes til ISS d. 2 september, er ankommet til den Russiske rumbase Baikonur i Kazakhstan, hvorfra han snart skal opsendes. Hans mission varer kun 10dage, hvorefter han skal ned med samme kapsel han ankom i.
Det er AM th. på billedet

SE ' ...next astronauts to go into space arrive at launch site' hos ESA
Dansk Cubesat Idag opsendes en Japansk HTV med forsyninger til ISS. Men sammen med HTV'en opsendes også e lille dansk CubeSat som er lavet af danske studerende og virksomheder, for at teste nye teknologier.
Imens er de danske astronaut Andreas Mogensen også ved at gøre sig klar til si opsendelse til ISS 2/9, hvor der skal en anden dansk Cubesat medop.

SE Technology Cubests hitchhikes on ..' og 'Dansk astronaut ...' på DR
Geko kravler rundt udenpå ISS En lille robot kaldet Geko kravler i øjeblikket rundt udenpå ISS. 'Geko' er opkaldt efter det lille Gecko firben, fordi dens 4 fødder holder sig fast med mikrofibre, inspireret af Geckoens fødder som kan golde den fast på de mest spejlblanke overflader. Geko skal bruges til at inspicere og senere måske foretage mindre reparationer på ISS og måske også andre rumskibe.
Billedet er et "artist impression"

SE ' Gecko Grippers Moving On Up' hos NASA
Soyuz TMA-18M besætningen Den danske astronaut Andreas Mogensens opsendelse til ISS, er blevet udsat 1 dag til d.2 september, fordi ISS's bane er blevet justeret, så opsendelsen må korrigeres derefter.

Besætningen på TMA-18 - som udover danskeren består af Kommandør Sergei Volkov og Kazakh cosmonaut Aidyn Aimbetov, vil blive opsendt kl. 4.34 GMT (18.34 DST), i en Soyuz kapsel fra Baikanurog som vil ankomme til ISS 6 timer senere.

Se 'Andreas Mogensen launch moved by a day' hos ESA