NASAs kommende SLS raket på affyringfsrampen

NASA annoncerede igår planerne for rumfærgernes afløser: SLS-raketten.  Den får en løfte evne på 70tons til et lavt kredsløb, og er i vid udstrækning bygget på komponenter fra rumfærgerne.

Den ligner jo en Saturn 5 raket som blev brugt i apollo programmet, selvom den er lidt mere buttet. Det skyldes at det kun er en 2-tyrins-raket, men med 2 fast-brændstof boosters på siderne

Hovedmotoren er RS-25D/E motoren som også sad på rumfærgerne, og J-2X motoren for det øverste raket-trin. De to boosters på siderne er ikke omtalt i detaljer, men ligner til forveksling også dem fra rumfærgerne.

Som udgangspunkt er målet en løfteevne på 70-77tons, men den skal senere kunne udvides til 130tons. Om det bliver med flere boosters eller nogle af de nyere motorer de arbejder på er usagt.

NASAs kommende SLS raket på affyringfsrampen

Kunsterisk tegning af SLS-raketten på affyringsrampen (Cortsey NASA)

Planen er at SLS raketten skal afløs rumfærgerne og dermed skal være platform for NASAs Orion rumkapsler. Den skal dermed bruges til bemandede opsendelser til ISS og - forhåbentligt - også til Månen og Mars, hvis det nogensinde bliver aktuelt.

LÆS MERE hos NASA